Lavendelprosjektet

Lavendelprosjektet

I 2012 startet jeg på Lavendelprosjektet, på min gamle matblogg (Monas Kjøkkenskriverier). Hovedtanken var å benytte lavendel i matlaging, og finne gode måter å ta vare og anvende lavendelen på. Den gang bodde vi i Stavanger, jeg hadde masse lavendel i hagen, og høstet av den. Nå teller vi 2020, og vi bor i Bergen på sjette året, med «ny» hage som vi har brukt tid på å omforme slik vi ønsker den. Fokuset er å ha en humlevennlig hage, med mye spiselige vekster, samt å ha noe fint å se (og lukte) på. Hagen skal være et godt og avslappende sted å være, som også er «interessant» året rundt med innslag av vintergrønne vekster.

Kjærligheten for lavendel har jeg tatt med meg videre, jeg har fått den til å trives i ny hage, og det er på tide å børste støv av lavendelprosjektet. Nå har jeg endret kosthold siden prosjektet ble startet, så det vil nok komme nye oppskrifter basert på lavendel etter hvert. Teksten under er i stor grad kopiert fra gamlebloggen.

**********

Lavendel inneholder eteriske oljer som kan brukes både «innvortes og utvortes». Den dufter nydelig, har en beroligende effekt, og knoppene kan også brukes til matlaging. Lavendel kan brukes både nyplukket og tørket, men anvend den med måte – for mye kan gi «parfymesmak»… 

Siden lavendel har en relativt kort sesong, velger jeg å tørke den. Tørket lavendel er holdbar i flere måneder når den oppbevares på rene, tette glass. Alternativt kan den også fryses ned for å forlenge holdbarheten ytterligere.

Her har jeg skrevet ned de erfaringer jeg har gjort meg underveis. Jeg har valgt å ta med en god del bilder, siden lavendelen er så vakker – bilder taler jo ofte mye for seg selv… Og kanskje inspirerer jeg noen der ute til å gå i gang med sitt eget lavendelprosjekt?

Viktig info om bruk av lavendel i mat

Innledningsvis er det viktig å nevne et par ting når det gjelder bruk av lavendel i matlaging. Det er ikke alle lavendelsorter som egner seg for dette. Bruk kun Lavandula Angustifolia eller Lavandula Latifolia, ref info på klikk.no. Jeg har lavendel-stauder i hagen av typen «Hidcote» (Angustifolia), som er en vinterhardfør type.

Ikke bruk lavendel som har vært sprøytemiddelbehandlet! Da risikerer du å få i deg giftstoffer som jo ikke er bra. Unngå helst lavendel som kommer direkte fra hagesentre eller blomsterbutikker, de er gjerne blitt behandlet med sprøytemidler. Spør eventuelt etter lavendel som er økologisk dyrket, og/eller ment for å kunne spises (frie for giftstoffer).

Plukking, vasking og tørking av lavendel

Innholdet av eteriske oljer i lavendel er på sitt høyeste like før blomstene springer ut. Plukk dem da, eller når lavendelen nettopp har begynt å blomstre. De skal se friske og fine ut, slik som på bildet over. 

Riktig tidspunkt (kalendermessig) for plukking vil nok variere fra sted til sted, fra plante til plante, og også litt fra år til år, avhengig av temperatur og solforhold. Anno 2020 begynte mine lavendeler å bli plukkeklare i slutten av juli. Hvis du har litt størrelse på lavendelbusker, så vil knoppene gjerne bli klare på ulike tidspunkt, slik at du kan plukke lavendel flere ganger over noen uker.

Når knoppene og blomstene begynner å se blasse eller visne ut, er de passé… 

Lavendelprosjektet4
Legg nyplukket lavendel i rent, kaldt vann, og vask dem godt så du får fjernet eventuelle insekter, jord og annet som du sikkert ikke vil spise...

Tørking

Jeg foretrekker å tørke lavendel i stekeovn på lav varme, ideelt 35-40 grader for å ivareta aromastoffer på best mulig måte. Det gir god kontroll på tørkeprosessen, og det tar relativt kort tid før lavendelen kan anvendes.

Klipp av lavendeltoppene, og legg dem på et kjøkkenhåndkle på en stekerist. La dem tørke 12-24 timer med døren på gløtt (sett en tresleiv i dørsprekken), gjerne natten over, til de er helt tørre.

Alternativt kan du binde sammen lavendel-buketter, og henge dem opp-ned til tørk på et tørt, luftig og ikke for varmt sted. Ikke lag for store og tette buketter, da kan det hende de ikke tørker skikkelig slik de skal. Bruk gjerne gummistrikk til å henge opp bukettene med, først én gummistrikk som festes litt godt rundt stilkene, deretter én gummistrikk til å henge opp med. La lavendelen henge til tørk minimum 1-2 uker, til den blir skikkelig tørr.

«Høsting» og oppbevaring av tørket lavendel

Vask hendene godt, eller bruk engangshansker. Hygiene er viktig.

Lavendelknoppene skal nå være enkle å dra av fra stilken. Samle dem opp i et rent glass eller boks med tilhørende tett lokk.

Og da er den tørkede lavendelen klar til bruk, eller videre oppbevaring.

Tørket lavendel oppbevares på tett glass eller boks på et mørkt og kjølig sted, gjerne i kjøleskap. Alternativt i fryser. Den er holdbar i flere måneder dersom den er blitt skikkelig tørket først.

Bruk av tørket lavendel i mat

Husk at det kun trengs en liten mengde lavendel i mat – meningen er å gi maten et lett og delikat hint av lavendel. Bruker du for mye kan smaken lett bli «parfymert». Tørket lavendel er mer «potent» (kraftigere smaksetter) enn frisk lavendel, så det trengs en desto mindre mengde.

Lavendel kan brukes i både desserter og kaker, og til kylling, kjøtt og fisk. Tørket lavendel inngår i den tradisjonelle provencalske urteblandingen (Herbes de Provence). Det kommer nok oppskrifter som involverer lavendel etterhvert.

Les gjerne også innlegget La humla suse!

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *