Matcha latte (melkefri)

Matcha latte (melkefri)

Jeg er så heldig å ha en kjempegod kaffebar i tilknytning til jobben. Og etter min mening lager de verdens beste melkefrie matcha latte! Den er nemlig smaksatt med vanilje, som jeg er ganske svak for… Så jeg har hatt et ønske om å gjenskape denne deilige og velgjørende drikken hjemme.

Her har du min oppskrift etter en del forsøk (før jeg ble fornøyd). Med denne fremgangsmåten trenger du ikke noe fancy utstyr. Når den lages med soyamelk, gir den også et fint skum når den vispes.

Hva er matcha?

Matcha kommer opprinnelig fra Kina, og har blitt konsumert i mange århundrer. Teen er kjent for sine helsebringende egenskaper. Og i japansk tetradisjon er det matcha som brukes. Matcha er en form for grønn te, men består av hele teblader som tørkes og pulveriseres, for så å røres ut i vann. Så i motsetning til vanlig grønn te som trekkes i vann, vil du med matcha altså konsumere hele tebladene.

Tebusker som brukes til matcha, dyrkes for det meste i skyggen, noe som bidrar til det unike næringsinnholdet. Mangelen på direkte sollys øker klorofyllproduksjonen og mengden av aminosyrer, og gir planten en mørkere farge. Matcha har et høyere innhold av antioksidanter og koffein enn vanlig grønn te. Innholdet av aminosyren L-teanin virker bidrar til årvåkenhet, og motvirker effekten av koffein. Så de fleste kan fint drikke en kopp matcha på kvelden, selv for dem som vanligvis ikke kan drikke kaffe så sent.

Du kan finne matcha både på helsekost og hos velassorterte asiatiske butikker, eventuelt kjøpe hos seriøse nettbutikker. Matcha er ikke helt billig, men så er det også en «eksklusiv» råvare, og kan nærmest anses som et kosttilskudd. Det er nok mest prisgunstig å kjøpe matcha hos asiatiske butikker, men sjekk gjerne rundt.

Tilberedning

I tradisjonell tetradisjon brukes en egen «kost» (ser nesten som en barberkost) til å løse opp matchapulveret med i vann. Men du trenger strengt tatt ikke noe spesialutstyr for å lage matcha. En helt vanlig visp duger lenge, det bruker jeg.

Om du ikke er så glad i vanilje, kan du fint sløyfe dette. Smak til med akasiehonning til ønsket sødme, den er veldig mild på smak. Start gjerne med 1 ts og smak til derfra. For vegansk matcha latte kan du bruke lønnesirup som søtning i stedet for akasiehonning.

Matcha latte (melkefri)

Matrett Drikke & smoothie
Porsjoner 2 dl

Ingredienser

  • 1/2 dl vann
  • 1,5 ts matcha pulver
  • 1,5 dl soyamelk usøtet
  • 1-2 ts akasiehonning, smakes til evt lønnesirup for vegansk variant
  • 1/2 ts vaniljeekstrakt valgfritt

Instruksjoner

  • Ha vann og matchapulver i en kasserolle, visp godt sammen til matchapulveret er helt oppløst
  • Tilsett soyamelk, akasiehonning og evt vaniljeekstrakt, kok opp under omrøring, til kokepunktet
  • Hell i en kopp, og nyt!
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating