Matcha mokka kryddermiks

Matcha mokka kryddermiks

Matcha mokka kryddermiks er en egenkomponert krydderblanding bestående av kakao, matchapulver, gurkemeie, ingefær og kanel. Jeg bruker denne som en smaksrik tilsetning i morgenkaffen, og den er proppfull av verdifulle næringsstoffer.

Hva er matcha

Matcha er rett og slett pulveriserte grønne teblader, som er dyrket spesielt for å lage nettopp matcha. Der hvor vanlig grønn te er tørkede teblader som trekkes i varmt vann, består altså matcha av hele tebladene.

Matcha har sitt opphav i Kina, og har spredt seg i østlige deler av Asia gjennom århundrer. Tradisjonelt piskes matchapulveret ut i varmt/kokende vann, som en ren grønn te, for deretter å drikkes. Det er matcha som inngår i den tradisjonsrike japanske te-seremonien.

Siden matcha består av hele teblader, blir næringsinnholdet tilsvarende høyt. Matcha, med sin karakteristiske grønne farge, er rik på antioksidanter, aminosyrer og mineraler. Koffeininnholdet er også høyere enn i vanlig grønn te, men innholdet av beroligende stoffer sies å motvirke effekten av koffeinet. Mange kan derfor fint drikke matcha på kvelden uten at det innvirker negativt på søvnen.

Hvordan jeg bruker matcha mokka kryddermiks

Grunnen til at jeg lagde matcha mokka kryddermiks, er at jeg ville ha en rask og enkel måte å konsumere matcha på i hverdagen. Ved å innlemme matcha i en krydderblanding som dette, slipper jeg prosedyren med å piske ut matcha i kokende varmt vann. Jeg har erfart at matcha alene ikke løser seg så enkelt opp i vannet, uten real visping… Mens i en krydderblanding som denne, hvor krydderne ristes godt sammen på glass med lokk, vil matchapulveret blande seg med de øvrige krydderne. Og altså løse seg mye lettere opp. Personlig syns jeg også at denne kryddermiksen smaker veldig godt.

Jeg bruker altså matcha mokka kryddermiks i min daglige kaffe, sammen med litt naturlig søtning. Jeg bruker som regel blackstrap melasse (molasse), som jeg kjøper hos min lokale helsekostbutikk. Men du kan også bruke akasiehonning, lønnesirup eller kokosblomstsirup/-sukker. Iblant tilsetter jeg også litt kokosmelk for en fyldigere drikk, som går godt sammen med kryddersmakene.

Matcha kan du finne hos velassorterte asiatiske matbutikker, og også hos en del helsekostbutikker. Matcha koster litt, men samtidig er min erfaring at prisen er ganske mye lavere hos asiatiske matbutikker enn på helsekost. Og du bruker ikke mye om gangen.

Matcha mokka kryddermiks

Matrett Drikke & smoothie

Ingredienser

  • 4 deler kakao
  • 2 deler matcha pulver
  • 2 deler gurkemeie
  • 1 del malt ingefær
  • 1 del Ceylon kanel

Instruksjoner

  • Ha alle krydderne på et rent glass med tett lokk (jeg bruker vanlige hermetikkglass = gjenbruk), rist godt til alle krydderne er godt blandet sammen
  • Beregn ca 1 ts matcha mokka kryddermiks pr dl kokende varm væske. Bland godt.
  • Bruk gjerne i kaffe, med ønsket søtning, og eventuelt plantebasert melk etter ønske.
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating