Melkefri karamellpudding
Karamellpudding har alltid vært en favorittdessert for meg, helt siden jeg var liten. Men ettersom den tradisjonelle oppskriften inneholder melk, og for så vidt også en god del sukker, så har jeg ikke smakt karamellpudding siden jeg endret kosthold i 2016… Men det var selvfølgelig helt til jeg fant på å lage melkefri karamellpudding! Etter litt prøving og testing, har jeg kommet frem til denne enkle oppskriften. Den har relativt få ingredienser, og er basert på soyamelk og egg.
Jeg bruker kokossukker til å lage karamellsausen, og lønnesirup til søtning i selve karamellpuddingen. Bruk gjerne mørk lønnesirup om du finner, den har en rikere karamellsmak. Men lys lønnesirup går selvfølgelig også helt fint. Juster mengden lønnesirup etter ønsket sødme.
Kokossukker har lav glykemisk indeks (35) sammenlignet med vanlig sukker (65), og er derfor et bedre valg med tanke på blodsukkeret. Lønnesirup har en fin karamellaktig smak som passer perfekt til karamellpudding. Den har forøvrig en glykemisk indeks på rundt 54. Ved bruk av kokossukker og lønnesirup, får du en sunnere karamellpudding som også er smakfull og næringsrik. Denne oppskriften er altså vinn-vinn!
Melkefri karamellpudding tilberedes i vannbad i stekeovnen. Først smeltes og småkokes kokossukker (pluss litt vann) til karamell, som helles i en brødform. Dette blir karamellsausen til karamellpuddingen. Deretter helles røren til karamellpuddingen i formen, oppå de stivnede karamellen. Så settes den altså i vannbad i ovnen til den har stivnet. Det tar ca en time, litt avhengig av størrelsen og fasongen på brødformen. Test med baksiden på en skje at den har stivnet og fått en slags «halvfast» pudding-konsistens.
Tips
Jeg anbefaler å bruke en 2 liters brødform. Det går fint også med en 1,5 liters form, men den blir forholdsvis velfylt. Med en litt større form er det lettere å sette den inn i ovnen, med mindre sjanse for søl.
Dersom du synes karamellsausen blir for lite søt, kan du helle den over i en skål (etter hvelving) og tilsette litt lønnesirup for ekstra sødme. Eller rett og slett bare toppe karamellpuddingen med litt lønnesirup ved servering.
Når du skal hvelve karamellpuddingen over på serveringsfat, så bruk et fat med høy nok kant til at karamellsausen (som ligger i bunnen av formen) ikke renner over. Du må først skjære med en skarp kniv langs kanten på formen. Skjær godt ned mot bunnen av brødformen, og så tett inntil formen som mulig. Legg fatet opp-ned oppå formen, og hvelv så 180 grader rundt. Du må kanskje riste/bevege litt forsiktig på formen før karamellpuddingen løsner.
Melkefri karamellpudding
Ingredienser
Karamellsaus
- 1 dl kokossukker
- 4 ss kaldt vann
Karamellpudding
- 7 dl soyamelk
- 6-8 ss lønnesirup gjerne mørk type, smakes til
- 2 ts vaniljeekstrakt
- 6 egg str M/L
Instruksjoner
Karamellsaus
- Ha kokossukker og vann i en tykkbunnet kasserolle på middels/moderat varme. La sukkeret smelte uten å røre i det. La det småkoke ca 3-4 minutter under omrøring, til det tykner.
- Hell karamellen i brødformen, bruk gjerne slikkepott for å få med alt. Hvelv på formen så bunnen dekkes av et jevnt lag karamell.
Karamellpudding
- Forvarm stekeovnen til 200 grader (vanlig over- og undervarme), med en dyp langpanne på nederste rille i ovnen. Fyll den halvveis opp med kokende vann.
- Kok opp soyamelk, lønnesirup og vaniljeekstrakt under omrøring, og trekk deretter til side for avkjøling (ned til rundt 50 grader)
- Pisk eggene lett sammen i en bakebolle (med helletut, eller som er lett å helle fra uten å søle), og tilsett den avkjølte soyamelk-blandingen mens du rører blandingen.
- Hell blandingen i brødformen gjennom en sil (finmasket sikt)
- Sett brødformen i ovnen i den dype langpannen med vann, og skru ned temperaturen til 160 grader. Om nødvendig, hell på mer kokende vann, til vannstanden når til ca midten av brødformen.
- La stå i vannbad i ca en time, eller til karamellpuddingen har stivnet
- Avkjøl og sett kaldt i kjøleskap til neste dag.
- Skjær med en skarp kniv langs kanten på karamellpuddingen, og hvelv over på et avlangt fat med tilstrekkelig kant til at ikke karamellsausen renner over