Melkefri vaniljeiskrem
Har du lyst på vaniljeiskrem, men ikke kan ha melkeprodukter? Da er det jo fint å vite at det går an å lage en melkefri vaniljeiskrem som smaker skikkelig bra.
I denne oppskriften har jeg brukt kokosmelk, rismelk og egg. Kokosmelken bidrar med en kremet fylde, mens rismelken og eggene demper kokossmaken så du strengt tatt ikke merker den. Maisenna bidrar til å tykne iskremen. Og siden jeg bruker rårørsukker i stedet for raffinert sukker, får iskremen en ekstra gylden farge og smak.
Det er en absolutt fordel å bruke iskremmaskin. Ellers risikerer du at det dannes iskrystaller i iskremen under innfrysingen, og den får en hard konsistens.
Iskremmaskiner finnes i mange utførelser og prisklasser. Du får små selvstendige maskiner til noen hundrelapper. Disse har en egen bolle med fryseelement som må fryses ned før bruk. Slike iskremboller med fryseelement finnes også som ekstrautstyr til enkelte kjøkkenmaskiner (i alle fall til en del Kenwood-modeller). Og det aller beste, men dyreste, er iskremmaskin med innebygget kompressor og fryseelement. Her trenger du bare helle røren rett i maskinen, så har du fiks ferdig iskrem etter en stund.
Melkefri vaniljeiskrem smaker nydelig i seg selv, og kan serveres som den er. Eller server den til hva du måtte ønske av kaker, desserter, frukt, bær, med en god bærsaus eller med strøssel på. Du kan også bruke iskremen som basis, og tilsette ulike smakstilsetninger. Her er det bare fantasien som setter grenser.
Tips:
Vaniljestangen kan skylles etter bruk, og puttes i et glass med rårørsukker. Da vil vaniljestangen avgi smak og aroma til sukkeret, og du får verdens beste hjemmelagde vaniljesukker på enkleste vis.
I stedet for vaniljestang kan du også smaksette med litt vaniljepulver eller vaniljeekstrakt. Alternativt kan du bytte ut noe av sukkeret med ekte vaniljesukker.
Melkefri vaniljeiskrem
Ingredienser
- 2,5 dl kokosmelk kartong
- 3 dl rismelk
- 1,5-2 ss maisenna
- 1 vaniljestang
- 2 egg str M/L
- 100 gr rårørsukker 1 dl
Instruksjoner
- Ha kokosmelk, rismelk og maisenna i en tykkbunnet kasserolle, visp godt sammen
- Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene, og tilsett både frø og stang i kasserollen sammen med melken
- Kok opp under omrøring, og ta så av varmen, la miksen trekke i 15-20 minutter (med vaniljestangen fortsatt i)
- Pisk egg og sukker til lys eggedosis, gjerne med mikser
- Ta så selve vaniljestengene ut av røren, disse kan skylles og brukes til å lage vaniljesukker
- Hell melken i en tynn stråle i eggedosisen mens mikseren går, få med alle frøene, bruk gjerne slikkepott
- Hell røren tilbake i kasserollen, og varm opp på moderat varme under kontinuerlig omrøring. Bruk termometer, varm opp til ca 80 grader.
- La røren avkjøles
- Hell røren i iskremmaskinen, og følg instruksjonene for din maskin
- Sett i fryseren for videre nedfrysning og oppbevaring
- Tas ut av fryseren ca 30 minutter før servering
Har tenkt å prøve denne oppskriften, men lurer på når i prosessen maisenna skal tilsettes.
Hei, maisenna tilsettes i kokosmelken og rismelken, før oppkok. Hilsen Mona