Nigellas sjokoladekake med olivenolje (glutenfri, melkefri)
Nigella Lawson’s sjokoladekake laget med mandelmel og olivenolje må være en av de beste glutenfrie kakene jeg vet om! Oppskriften er hentet fra kokeboken Nigellissima, og er gjengitt på www.nigella.com.
Kaken skal være litt fuktig og «seig» i konsistensen, akkurat slik gode dessertsjokoladekaker skal være, og derfor er det viktig å ikke oversteke den. Og her kommer mandelmelet til sin rett – kaken gir et snev av kransekakeaktig fornemmelse, bare ikke like kompakt da. Olivenoljen gir en egen, fruktig dybde i smaken. Jeg har redusert sukkermengden for en mindre søt kake, og har justert mengden olivenolje tilsvarende.
Oppskriften passer perfekt til en 22 cm springform, da er steketiden ca 40 minutter. Du kan også bruke en 24 cm springform, da blir kaken lavere, og steketiden tilsvarende kortere (ca 30 minutter).
Nigellas sjokoladekake med olivenolje (glutenfri, melkefri)
Ingredienser
- 1-1,25 dl vann kaldt
- 50 gr kakao
- 2 ts vaniljeekstrakt evt vaniljeessens eller ekte vaniljesukker
- 3 store egg
- 1 dl extra virgin olivenolje
- 150 gr rårørsukker
- 150 gr mandelmel
- 1/2 ts natron
- 1/4 ts himalayasalt evt havsalt
Instruksjoner
- Stekeovnen forvarmes til 170 grader
- Legg bakepapir på bunnen av formen, og sett ringen på. Innsiden av ringen smøres med et tynt lag extra virgin olivenolje. Jeg smører for sikkerhets på bakepapiret også, så vil det løsne ekstra lett fra kaken når den er ferdig stekt.
- Kok opp kaldt vann
- Bland kakao og kokende vann til en jevn og fyldig masse. Start gjerne med 1 dl kokende vann, og tilsett litt og litt mer vann, til du har en fyldig kakaokrem som verken er for "fast" eller for flytende. Bland inn vaniljeessens (evt vaniljesukker). Sett til side så lenge.
- Egg, olivenolje og sukker piskes sammen til eggedosis. Det tar ca tre minutter med mikser.
- I en annen bolle blandes mandelmel, natron og salt
- Senk hastigheten på mikseren, og tilsett kakaoblandingen i en tynn stråle. Tilsett deretter melet.
- Når alt er blandet sammen, helles røren i kakeformen. Stekes i 30-40 minutter, avhengig av størrelsen på formen, til kaken er omtrent gjennomstekt. Den skal være en anelse fuktig inni. Sjekk med en kakepinne, den skal være nesten ren.
- La kaken avkjøles i ti minutter i springformen. Løsne den forsiktig langs kanten, og legg den over på et kakefat.