Plommechutney

Plommechutney

Endelig er det sesong for norske plommer! Vi har ikke så mye plommer i egen hage, men en nabo har et svært plommetre som pleier å bugne av frukt, mer enn han bryr seg om å konsumere selv. I år har vi vært så heldige å få kilovis med plommer, så de siste dagene har gått med til å lage både plommechutney og plommesyltetøy.

Her er oppskrift på plommechutney, som er herlig smaksatt med ingefær og kinesisk femkrydder. Disse krydderne står veldig godt til plommene, men du kan også bruke andre krydder etter ønske, for eksempel kanel og anis. Sukkermengden er redusert i forhold til de fleste andre oppskrifter. Men spør du meg, så er denne chutneyen mer enn søt nok, særlig når plommene har endel sødme i utgangspunktet.

Oppskriften under er med utgangspunkt i ett kilo plommer, men skaler opp eller ned alt etter hvor mye plommer du har. Har du to kilo, dobles oppskriften. Og så videre…

Koketiden avhenger litt av hvor modne og saftige plommene er i utgangspunktet. De vil slippe ut en del vann når chutneyen har kokt litt, og i tillegg vil pektininnholdet i plommene kunne variere litt (pektin gjør at frukt/bær tykner når den koker). La chutneyen koke til den begynner å tykne.

Plommechutney passer godt som smaksrikt tilbehør til kjøtt- og viltretter.

Hermetisering av plommechutney

Det er veldig lurt å hermetisere chutneyen, da vil den holde seg lenge. Og det er veldig enkelt å gjøre.

Sørg for å ha rene hermetikkglass med lokk. I tillegg pleier jeg å fylle dem med kokende vann og sette på lokket, rett før de skal brukes. Da vet jeg at de blir sterile og helt rene. Det varme vannet helles av rett før glassene skal fylles.

Hell nykokt, varm plommechutney på de rene hermetikkglassene, opp til 2-3 cm under kanten. Sett på lokk, og sørg for at det er skikkelig skrudd på. Sett glasset opp-ned, og la det stå slik til chutneyen er avkjølt. Da kan det snus med lokket opp igjen, og innholdet er da hermetisert.

Plommechutney

Matrett Tilbehør

Ingredienser

  • 1 kg plommer
  • 1/2 løk
  • 1-2 ss fersk ingefær revet/finhakket
  • 150 gr rårørsukker 
  • 5 ss eplecidereddik
  • 1 dl kaldt vann
  • 1-1,5 ts kinesisk femkrydder five spice, smakes til

Instruksjoner

  • Plommene vaskes og deles i to, fjern steinene
  • Løken finhakkes, ingefæren rives eller finhakkes
  • Ha alle ingrediensene i en kasserolle, og kok opp. La småkoke i 40-45 min, eller til den har tyknet. Rør av og til.
  • Ha på rene, varme glass, og avkjøl
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating