Quinoasalat på glass – enkel lunsjprepping
Quinoasalat på glass er en enkel og genial måte å forhåndspreppe lunsjer på. Du benytter rengjorte hermetikkglass med lokk, fyller med extra virgin olivenolje, diverse krydderier og kokt quinoa, og topper lagvis opp med ulike gode og næringsrike grønnsaker. Når du lager flere slike glass på en gang, tar det ikke så mye mer tid enn om du lager én porsjon. De kan fint oppbevares 4-5 dager i kjøleskap.
Quinoa er frøene fra en plante som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika. Den er glutenfri, og kan for mange formål erstatte for eksempel ris. Quinoa svært næringsrik med et høyt innhold av mineralene mangan, jern, magnesium, kopper, sink og fosfor, samt folat (vitamin B9), vitamin B6 og vitamin E. Den har også et bra innhold av proteiner og fiber, og metter godt. Quinoa trenger kun å koke i ca 12 minutter.
Hermetikkglassene bør romme 5 dl, da fylles de nesten helt opp. Perfekt størrelse til én porsjon quinoasalat på glass! Så ta vare på syltetøyglass, glass det har vært rødbeter eller syltede agurker på, etc etc., i stedet for å kaste dem i returen. Dette er gjenbruk på beste vis, og glassene kan så klart brukes til å ta vare på for eksempel middagsrester også.
Med denne oppskriften lager du fem porsjoner om gangen. Og du har alltid en sunn og enkel salat for hånden. For eksempel til å ta med på jobb, eller når du er på tur eller på farten.
Varier gjerne hvilke ingredienser du bruker i quinoasalat på glass, alt etter hva du foretrekker eller har i hus. Alternativt kan du lage salatene litt forskjellige, dersom du ønsker variasjon fra ene dagen til neste.
Quinoasalat på glass – enkel lunsjprepping
Ingredienser
- 2,5 dl ukokt quinoa
- 2-3 ss extra virgin olivenolje pr glass
- 1 ss eplecidereddik pr glass
- 1/2 ts blandede urter (f.eks pizzaurter) pr glass
- 1/2 ts hvitløkspulver pr glass
- 1/2 ts havsalt pr glass
- 2 stilker stangselleri
- 1 kartong hermetiske kikerter
- 15 cm agurk
- 250 gr gode tomater
Instruksjoner
- Quinoa kokes i rikelig med vann i ca 12 minutter, til quinoaen får den karakteristiske "halen" og er al dente. Vannet helles av i en finmasket sikt. Skyll quinoaen i kaldt vann i sikten, så den avkjøles raskt.
- Mens quinoaen koker, kuttes stangselleri i tynne skiver på tvers, og agurk og tomater i terninger, og has i hver sin skål så lenge. Kikertene skylles i kaldt vann i en sikt.
- Hell extra virgin olivenolje samt eplecidereddik i hvert av fem rene hermetikkglass (med tilhørende lokk)
- Dryss i blandede urter, hvitløkspulver og havsalt, og "virvle" litt om på glassene så ingrediensene blandes sammen
- Så fordeles øvrige ingredienser i hvert av glassene: Start med den kokte quinoaen, så stangselleri, kikerter, tomater og agurk.
- La ingrediensene ligge slik lagvis så lenge de oppbevares. Ha på lokk, og oppbevar kaldt i kjøleskap opptil 4-5 dager
- Når en salat skal serveres, ristes glasset så ingrediensene blandes sammen. Du kan fint spise rett ut av glasset.