Spansk sitron- og mandelkake (glutenfri)

Spansk sitron- og mandelkake (glutenfri)

Tarta de Santiago – spansk sitron- og mandelkake – er en klassiker laget utelukkende med mandelmel. Den smaksettes gjerne med både sitron- og appelsinskall, men denne varianten er laget med sitronskall og dessuten smaksatt med vanilje og kardemomme.

Eggene skilles i eggehviter og eggeplommer, som piskes hver for seg. Bruk kjøkkenmaskin eller mikser med en romslig bakebolle (i alle fall til eggehvitene, de får endel volum). De stivpiskede eggehvitene vendes gradvis inn i kakerøren til slutt, og dette gir en ekstra lett og fin konsistens på kaken. Det er viktig å bruke helt ren bakebolle  / visper til eggehvitene, uten noe som helst fettbelegg. Ellers risikerer du at de ikke blir skikkelig stivpisket.

Oppskriften passer til en 22-24 cm springform. Server kaken som den er, eller med friske bær eller iskrem til.

Spansk sitron- og mandelkake (glutenfri)

Matrett Kaker, desserter & snacks
Nasjonalitet Spansk
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Total tid 45 minutter
Porsjoner 1 kake

Ingredienser

  • 4 store egg delt i eggehviter og eggeplommer
  • 100 gr rårørsukker delt i to
  • 140 gr mandelmel
  • 1 sitron skallet (helst økologisk)
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts vaniljepulver evt 1 ts ekte vaniljesukker
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1 ts eplecidereddik
  • 1 fingerklype himalayasalt
  • extra virgin kokosolje evt rapsolje, til smøring av formen

Instruksjoner

  • Legg bakepapir på bunnen av en springform, og sett på ringen. Innsiden av ringen pensles med kokos- eller rapsolje.
  • Stekeovnen forvarmes til 170 grader
  • Eggene skilles i eggehviter og eggeplommer. Ha eggehvitene i bakebollen til kjøkkenmaskinen / mikseren, og eggeplommene i en annen bakebolle eller skål så lenge.
  • Pisk eggehvitene først på lav hastighet, og øk gradvis. Etter få minutter er eggehvitene som hvitt skum - tilsett da eplecidereddik og en fingerklype salt, og pisk videre et minutt eller to. Tilsett halvparten av rårørsukkeret mens maskinen / mikseren går, og pisk videre til eggehvitene er fullstendig stive og glatte, og alt sukkeret har løst seg opp. Ha eggehvitene over i en annen beholder så lenge.
  • Ha eggeplommene og resten av rårørsukkeret i bakebollen, og pisk til lys eggedosis
  • Bland sammen mandelmel, finrevet sitronskall (kun det ytterste gule på skallet), bakepulver, vaniljepulver og kardemomme. Bland dette inn i eggedosisen med sleiv eller slikkepott. Merk at blandingen blir ganske "fast" før eggehvitene tilsettes.
  • Tilsett så én og én raus skje stivpisket eggehvite i kakerøren, vend den inn så forsiktig som du klarer. For hver skje blir kakerøren luftigerere, og konsistensen blir til slutt lett og fin.
  • Hell kakerøren i springformen, og stek kaken i ca 30 minutter, til den er gjennomstekt. Test gjerne med en kakepinne eller en fyrstikk.
  • La kaken avkjøles i formen
  • Dryss litt melis over kaken gjennom en finmasket sikt før servering

Notater

Kaken kan fint fryses ned. Da venter du med melisdryss til servering.
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating