Sjoko kryddermix
Dette er en herlig krydderblanding som jeg har laget så lenge nå – mer eller mindre på øyemål hver gang – at jeg har glemt å skrive om den. Men den fortjener virkelig et eget blogginnlegg. For denne bruker jeg faktisk hver eneste dag. Jeg kaller blandingen bare for sjoko kryddermix. Jeg tar omtrentlig like deler av fem av mine favorittkrydder, og deretter en like stor mengde kakao som alle krydderne til sammen. Veldig enkelt!
Så hva bruker jeg sjoko kryddermix til? Jeg bruker det for å lage min egen vri på morgenkaffen. Kroppen min er nemlig ikke så glad i ren, svart kaffe… Koffeinet blir rett og slett litt for «stimulerende» og gir en underlig (og strengt tatt ubehagelig) rastløshet i kroppen. Jeg leste en gang at man kan dempe den negative effekten av koffein ved å tilsette fett i en eller annen forstand i kaffen. Og for egen del kan jeg si at det funker! Kakao inneholder faktisk en del fettstoff, men jeg bruker også litt kokosmelk i kaffen min. Kokossmaken funker godt til de «eksotiske» krydderne.
Her er en kjapp oppskrift på hvordan jeg lager kaffen min for tiden, og lengst ned finner du oppskriften på selve krydderblandingen. Til en kopp (ca 2 dl) trenger du:
- 1 ts pulverkaffe
- 1 ts sjoko kryddermix
- 1/2-1 ts blackstrap melasse (evt annen naturlig søtning, f.eks lønnesirup eller honning)
- 2-3 ss kokosmelk
- ca 2 dl kokende vann
Bland sammen pulverkaffe, sjoko kryddermix, melasse og kokosmelk i en kopp, og fyll opp med kokende vann. Rør sammen og nyt!
For en koffeinfri sjokokrydderdrikk dropper du bare pulverkaffen i oppskriften over.
Oppskriften på krydderblandingen under er skrevet veldig enkelt. 1 del kan f.eks være 1 spiseskje, da blir det altså 5 spiseskjeer kakao.