Nøttemelk – mandelmelk

Nøttemelk – mandelmelk

I lang tid har jeg tenkt jeg skulle prøve å lage nøttemelk. Og når jeg nå omsider har gjort det, er jeg fullstendig hekta. Så utrolig enkelt, og så fantastisk godt! Hvorfor i alle dager har jeg ikke gjort dette tidligere? Heretter blir det aldri mer butikkjøpt nøttemelk, som forøvrig er fullstendig overpriset og med ymse tilsetninger…

Hjemmelaget nøttemelk har få og rene ingredienser. I utgangspunktet kan du bruke kun nøtter og kaldt, friskt vann. Men jeg velger å søte den litt med næringsrike dadler, og tilsetter også en liten fingerklype med havsalt.

Du kan lage nøttemelk av de nøttene du ønsker og foretrekker. For eksempel cashewnøtter eller hasselnøtter, eller av mandler. Det viktige er å bruke naturelle nøtter (evt mandler), alternativt tørristede nøtter. Melken på bildet er laget av mandler.

Nøttene bløtlegges over natten. Da blir nøttene mykere, og nøttemelken blir ekstra silkemyk, kremete og god. Neste dag kjører du nøttemelken sammen i blender, og siler den ren for partikler. Det er veldig praktisk å bruke nøttemelkpose til å sile nøttemelken igjennom, da klemmer du ut så mye melk som du klarer. Men du kan fint bruke et rent kjøkkenhånkle også.

Melken holder noen dager i kjøleskap, på ren flaske eller glass med tett kork/lokk. Ristes før bruk når den har stått en stund.

Pass på å ta vare på den nøttemassen som blir til overs. For eksempel kan den brukes til baking, som i kaker eller muffins.

Nøttemelk – mandelmelk

Matrett Drikke & smoothie
Porsjoner 5 dl

Ingredienser

  • 100 gr nøtter eller mandler Naturelle eller tørristede
  • 5 dl kaldt, friskt vann
  • 1-3 dadler uten stein, avhengig av størrelse og ønsket sødme
  • 1/8 ts havsalt

Instruksjoner

  • Nøttene bløtlegges i kaldt, friskt vann over natten. La stå på kjøkkenbenken.
  • Når du skal lage selve nøttemelken, så pass på hygienen, og vask hendene godt før du starter
  • Neste dag skylles nøttene i kaldt vann, og has i en blender sammen med kaldt, friskt vann, 1 daddel og havsalt
  • Kjør sammen til en hvit, kremet melk. Smak eventuelt til med mer daddel om ønskelig
  • Nøttemelken siles gjennom nøttemelkpose, alternativt et tettmasket rent klede (f.eks kjøkkenhåndkle). Press så mye melk ut gjennom posen/kledet som du klarer, bruk hendene.
  • Ha nøttemelken over på ren glassflaske (evt hermetikkglass) med tett kork/lokk
  • Oppbevares kaldt, og ristes før bruk. Holdbar 3-4 dager i kjøleskap, men husk å se, lukt og smak 🙂
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating