Sjokoladekonfekt på enkelt vis
Sjokoladekonfekt er utrolig enkelt å lage selv, med noen smarte triks som jeg vil vise deg her! Dette gir deg muligheten til å lage konfekt som både er melkefri, glutenfri, i sunnere utgave, og med de smakstilsetninger du måtte ønske.
Du tar utgangspunkt i melkefri sjokolade som smeltes over vannbad, og en konfektform til å lage konfektbitene i. De vil se «proffe» ut, med minimal arbeidsinnsats. Jeg har en konfektform som er laget av silikon. Den er helt ypperlig, fordi det er så lettvint å trykke ut konfektbitene når de er avkjølt.
På bildet over ser du sjokoladekonfekt som er laget nettopp i denne silikonformen. Den har plass til 24 konfektbiter, i seks ulike fasonger, fire av hver fasong altså. Til sammen blir det omtrentlig 180 gram sjokoladekonfekt i denne formen. Men dette kan selvfølgelig variere med ulike konfektformer, og hvor mange og hvor store rom de har. Jeg tilsetter gjerne én type fyll for hver konfektfasong, så blir det litt som med ferdigkjøpt konfekt 🙂
Her har jeg brukt både melkefri 70% sjokolade, og melkefri hvit sjokolade med vanilje. Jeg kan føye til at den hvite sjokoladen ikke smeltet like godt som den mørke sjokoladen. Den ble mer som en tykk krem, og var litt utfordrende å jobbe med for å få fylt «konfektrommet» uten luftbobler. Her brukte jeg rett og slett to teskjeer for å få dyttet sjokoladen godt nok på plass i formen.
Sjokoladekonfekt er supert å gi i gave til den som har alt 🤎
Smelt sjokolade ved hjelp av vannbad
- Sett en bolle som tåler varme (metall, herdet glass etc) oppå en kasserolle med 3-4 cm vann som kokes opp, uten at bollen kommer i direkte kontakt med vannet
- Brekk opp sjokoladen og ha oppi bollen, rør om til den er helt smeltet
- NB! Det er viktig at det ikke kommer vann i sjokoladen, da vil den forringes
- Når vannet i kasserollen under bollen koker, kan du skru av varmen
Lage konfekt
- Sørg for at konfektformen er helt ren og tørr
- Bruk gjerne en teskje til å fylle smeltet sjokolade i ett og ett «konfektrom» i formen
- Tilsett først litt smeltet sjokolade så bunnen av «konfektrommet» dekkes. Legg så i ønsket fyll, og hell på smeltet sjokolade så fyllet dekkes, omtrent opp til randen av formen.
- Når du fyller i ett og ett rom i konfektformen, rekker ikke sjokoladen å stivne mellom første og andre runde med smeltet sjokolade. Da får du en jevn overflate i sjokoladen, uten rand.
- Når du har fylt sjokolade i hele formen, settes den i kjøleskap for avkjøling
- Når sjokoladen er helt avkjølt, løsnes den ut av formen (med silikonform trykkes den enkelt ut, med «hard» form snus den opp ned på ren kjøkkenbenk og slås lett mot underlaget til konfekten løsner)
Tips til fyll i sjokoladekonfekt
Puffet ris. Blir nesten som risbrød-sjokolade. Bruk 4-5 puffede riskorn pr konfektbit
Pulverkaffe. Gir deilig mokkasmak på sjokoladen. Bruk ca 1/8 ts pulverkaffe pr konfektbit.
Nøtter. Du kan for eksempel bruke pistasjnøtter, peanøtter, hasselnøtter… Bruk hele nøtter, f.eks én nøtt i midten av konfekten, eller hakkede.
Frø. Sesamfrø, gresskarfrø, pinjekjerner, solsikkefrø… Kan gjerne tørristes i stekepanne, så får de en nøtteaktig smak. Supert for dem som ikke tåler nøtter.
Havsalt. Sjokolade + salt = sant! Bruk et bittelite dryss, noen saltkorn er nok
Kokosmasse. Ca 1/4 ts pr konfektbit
Tørket/frysetørret frukt. Rosiner, daddelbiter, tørkede tranebær, frysetørrede jordbær eller bringebær, etc
Kakestrøssel. Gir krønsj
Glutenfrie/melkefrie cookies. Finhakkes, bruk ca 1/4 ts pr konfektbit