Spansk calamari- og chorizogryte
Oppskriften på denne herlige alt-i-ett gryten fant jeg i sin tid på BBC Good Food. Jeg har justert mengdene, rett og slett fordi gryten er så god at vi må lage mer enn det originaloppskriften tilsier. Spansk calamari- og chorizogryte ble raskt en favoritt i heimen hos oss, og den lages med jevne mellomrom.
Gryten minner igrunnen litt om bacalao, det samme synes mannen i huset, uten av verken calamari eller chorizo har noe som helst med bacalao å gjøre… Det er nok bare smakene og komposisjonen av ingredienser som funker så utrolig bra sammen, og som gir den assosiasjonen.
Hele calamari naturell (squid tubes) fås kjøpt dypfryste i velassorterte asiatiske butikker. Merk at det er forskjell på brutto- og nettovekten på dypfryste calamari, da de fryses ned med vann. Én pakke med 1 kg calamari brutto tilsvarer ca 700 gr netto vare, altså uten det tilsatte vannet. Jeg brukte en hel pakke til denne oppskriften.
Jeg bruker som regel en norskprodusert chorizo («hel» pølse) som er ganske mild. Røkt paprikapulver finner du i krydderhyllen i velassorterte matbutikker (jeg fant hos Meny). Vær litt forsiktig med mengden, røyksmaken kan bli litt overveldende om du bruker for mye, så smak deg heller frem.
Spansk calamari- og chorizogryte skal koke ganske lenge, men fordrer relativt liten arbeidsinnsats. Du bør beregne et par timer totalt. Ergo er den ypperlig å lage i helgene, og gjerne når du skal invitere til middagsbesøk. Vær i så fall forberedt på å måte dele oppskriften…
Spansk calamari- og chorizogryte
Ingredienser
- extra virgin olivenolje
- 300 gr chorizo
- 2 løk
- 1 håndfull frisk timian dra bladene av stengelen
- 800 gr tomater
- 1/2-1 ts røkt paprikapulver
- 1,5 dl hvitvin tørr eller halvtørr
- 700 gr calamari naturell, hele eller ferdig kuttet i ringer
- 1000 gr poteter kokefaste, f.eks Asterix
- himalayasalt evt havsalt
Instruksjoner
- Dypfryste calamari tines før tilberedning
- Chorizo kuttes i ca 1 cm terninger. Ha litt extra virgin olivenolje i en romslig gryte, og stek chorizoterningene på middels god varme 4-5 minutter til de er lett gyldne, rør av og til.
- Løken kuttes i mindre biter, og tilsettes sammen med timian i gryten. La steke 4-5 minutter til løken er myk, rør av og til.
- Tomatene kuttes i grove terninger, og tilsettes
- Tilsett røkt paprikapulver, men vær varsom med mengden! Jeg bruker ca 1/2 ts til denne oppskriften. Tilsett hvitvin, rør godt slik at alle godsakene i gryten løsner fra bunnen. Legg på lokk, og la småkoke noen minutter, juster varmen etter behov.
- Hele, tinte calamari kuttes i ca 1 cm tykke ringer, og tilsettes i gryten. Bland sammen så calamariringene dekkes godt med sausen. På med lokk igjen, og la koke en time. Rør forsiktig en gang eller to underveis.
- Poteter skrelles og kuttes i ca 2 cm terninger, og tilsettes når gryten har kokt en time. Hvis gryten virker litt "tørr" eller innkokt, kan du tilsette litt vann. Bland godt sammen, og la gryten koke videre med potetene i ca 30-40 minutter til de er helt gjennomkokte (sjekk med en kniv at de er helt møre).
- Smak til med salt
- Server gryten med et dryss frisk timian, og gjerne med godt brød og aioli til