Appelsinvafler (glutenfrie, melkefrie, sukkerfrie)

Appelsinvafler (glutenfrie, melkefrie, sukkerfrie)

I det siste har jeg testet ut forskjellige måter å lage vafler på – uten hvetemel og kumelk altså. Det fine jeg har funnet ut, er at det er enkelt å lage gluten- og melkefrie vafler som minner ganske bra om «originalen». Men siden det nærmer seg påske, vil jeg her servere en variant som passer ekstra godt for anledningen. Nemlig appelsinvafler!

Inspirasjon fra min mor

Det var min mor som nevnte det – innimellom alle vaffel-eksperimentene mine… «Du kan faktisk bruke appelsinjuice i røren i stedet for melk», sa hun. Min mor kan være veldig kreativ i matlagingen, og tar gjerne det hun har for hånden. Så det er gjerne der jeg har det ifra, både matinteressen og lysten til å prøve nye vrier på oppskrifter.

Så her er min oppskrift på appelsinvafler, inspirert av min mor. De har ikke en markant appelsinsmak, men smaker litt «friskere» enn enn vanlig. Eventuelt kan du tilsette litt revet appelsinskall i vaffelrøren, om du ønsker det.

OBS: I tilfelle du tåler/drikker kumelk, bør du uansett ikke mikse melk og appelsinjuice i røren, det vil bare føre til at melken skiller seg og blir «grumsete». Så bruker du appelsinjuice i røren, så bruker du kun det.

Glutenfri melmiks

Når det gjelder mel, har jeg brukt en miks av fullkorns rismel, bokhvetemel og potetmel. Disse utgjør en god melmiks med nøytral smak. Eventuelt kan du bruke annet glutenfritt mel etter ønske. Jeg tilsetter også litt malte psylliumfrø, som hjelper med å tykne og binde røren litt. Psylliumfrø finner du i de fleste vanlige matbutikker. Hvis du bruker ferdigkjøpt glutenfritt mel, så sjekk om det inneholder fortykningsmiddel (f.eks psylliumfrø, xantangummi eller johannesbrødkjernemel). I så fall dropper du bare å tilsette malte psylliumfrø i oppskriften under.

Vaflene er sukkerfrie, og er søtet med akasiehonning. Eventuelt kan du bruke lønnesirup i samme mengde. 

Røren rekker til 10-12 vaffelplater. Hvis du ikke ønsker å lage så mange, kan du halvere oppskriften under. Server gjerne vaflene med rørte bær eller syltetøy.

Appelsinvafler

Matrett Dessert, Kaker, desserter & snacks
Porsjoner 10 vafler

Ingredienser

  • 50 gr extra virgin kokosolje smeltes, + litt ekstra til steking
  • 4 egg
  • 4 ss akasiehonning evt lønnesirup
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 4 ts malte psylliumfrø
  • 8 dl appelsinjuice
  • 150 gr rismel
  • 100 gr bokhvetemel
  • 100 gr potetmel
  • 1 ts bakepulver
  • 1/4 ts havsalt evt himalayasalt

Valgfritt

  • revet appelsinskall

Instruksjoner

  • Kokosoljen smeltes på middels varme, og settes til side så lenge
  • Varm opp vaffeljernet
  • Pisk sammen egg, akasiehonning og vaniljeekstrakt i en bakebolle. Tilsett malte psylliumfrø, og pisk godt sammen.
  • Tilsett appelsinjuice og den smeltede kokosoljen, og bland sammen til en jevn røre
  • Bland sammen rismel, bokhvetemel, potetmel, bakepulver og salt i en annen bolle, tilsett, og pisk godt sammen til en tykk og jevn røre
  • Valgfritt: Tilsett litt finrevet appelsinskall, om du ønsker ekstra appelsinsmak på vaflene. Vask appelsinen godt, og bruk kun det oransje på skallet, da det hvite kan smake bittert.
  • Pensle litt kokosolje på vaffeljerne, og stek vaflene

Notater

Du kan også bruke vaflene som glutenfritt alternativ til brød, og servere med pålegg på. Da kan du med fordel redusere eller droppe honningen.
Vaflene kan fint fryses ned.
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating