Bibimbap

Bibimbap

Bibimbap er en real koreansk klassiker – en slags «pytt i panne», eller pokebowl om du vil. Den serveres med kokt ris i bunnen av en skål, med kjøtt og ulike grønnsaker dandert oppå som på bildet, og toppes med speilegg.

Så kommer stuntet ved serveringen; egget deles opp i biter, og alt blandes sammen. Retten smaksettes også med en chilipasta, så den får litt god «spice». Jeg serverte denne med ferdigkjøpt sambal oelek. Så er det bare å nyte de gode smakene.

Kjøtt og grønnsaker hver for seg

Denne oppskriften er laget med kyllingkjøttdeig, som marineres før steking. Grønnsakene tilberedes og stekes hver for seg, og settes så til side i hver sine skåler så lenge. Bruk gjerne de samme skålene som du la de rå grønnsakene i før steking, så blir det mindre oppvask. NB! Den stekte kyllingkjøttdeigen må såklart has i en ren skål, og ikke legges i samme skål som den rå kjøttdeigen var i (med mindre den vaskes godt først). Når alle ingredienser er tilberedt, settes de sammen i porsjonsskåler.

Tørket shitakesopp finner du hos de fleste asiatiske butikker. Med lang holdbarhet er den super å ha i bakhånd i matskapet, til den skal brukes. Den bløtlegges i kokende vann i 20-30 minutter (går fint om den blir stående lenger), og blir nesten doblet i størrelse. Fjern stammen på soppen, den kan være litt hard å tygge. Selve vannet som soppen bløtlegges i, kan du med fordel ta vare på og bruke som kraft senere (kan evt fryses ned).

Strengt tatt skulle jeg også ha spinat i denne, men det glemte jeg rett og slett i farten… Jeg kom på det da vi skulle sette oss og spise, men da var jeg så gira på bibimbap at det fikk heller være 🙂

Tilberedning i tur og orden

Det er en del steg i denne oppskriften, men det er likevel enkelt å tilberede bibimbap. Start med å tilberede det som tar lengst tid, så blir arbeidsprosessen desto mer effektiv.

Jeg pleier alltid å bløtlegge ris før jeg koker den. Da vil en del av stivelsen trekke ut, og den blir mer luftig og «håndterlig» ved servering. Deretter bløtlegges shitakesoppen i kokende vann, og så marineres kyllingkjøttdeigen. Når alt dette står og godgjør seg, kuttes de grønnsaker som skal kuttes, og stekes i tur og orden. Speilegg stekes til slutt, og her er det så klart valgfritt om du vil ha bløt eggeplomme eller snudd egg.

Barnevennlig variant

Ettersom barna mine foreløpig ikke er så gira på sopp og squash, satte jeg frem kjøttet og de ulike grønnsakene i serveringsskåler hver for seg på bordet, så alle kunne forsyne seg med hva de ville.

Selv om ungene ikke ville ha all toppingen denne gangen, fikk jeg klar beskjed om å lage bibimbap igjen! Det falt virkelig i smak også hos den yngre garde. Og det fine er at du kan bruke akkurat de grønnsakene du ønsker. Det er greit å velge grønnsaker med litt ulik konsistens og tekstur, og så klart etter hva du liker. For eksempel er bønnespirene rå og sprø. Chilipastaen er også greit å la hver enkelt forsyne seg av etter ønske.

Bibimbap

Matrett Kjøtt & kylling, Risretter
Nasjonalitet Asiatisk
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

Risen

  • 3,5 dl jasminris
  • 4,7 dl vann

Marinert kyllingkjøttdeig

  • 400 gr kyllingkjøttdeig
  • 2 ss soyasaus glutenfri
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss akasiehonning
  • 1 fedd hvitløk finhakket

Grønnsaker

  • 50 gr tørket shiitake sopp
  • 2-3 medium gulrøtter
  • 1/2 squash
  • bønnespirer

Steking, speilegg og topping

  • extra virgin olivenolje til steking
  • soyasaus til steking/salting
  • 4 egg
  • sesamfrø
  • chilipasta f.eks sambal oelek

Instruksjoner

Forberedelser

  • Bløtlegging av ris: Legg den ukokte risen i kaldt vann for bløtlegging i 30-60 minutter
  • Marinering av kyllingkjøttdeig: Bland sammen kyllingkjøttdeig, soyasaus, sesamolje, akasiehonning og finhakket hvitløk i en skål, og sett til side (evt i kjøleskap)
  • Bløtlegging av shitakesopp: Kok opp vann, og hell over shitakesoppen. Dekk til (f.eks med lokk) og la det stå i 20-30 minutter, det går helt fint om det blir stående litt lenger

Koking av ris

  • Hell av vannet som risen har vært bløtlagt i, og skyll flere ganger med kaldt vann til det er klart
  • Hell på nytt, friskt vann (mengde som angitt i oppskriften)
  • Kok risen i 8 minutter med lokk uten å røre i den, trekk den deretter av varmen og la den stå i 10 minutter med lokket på

Grønnsaker – prepping

  • Gulrøtter kuttes i tynne staver, og has i en skål så lenge
  • Squash kuttes i litt bredere staver, ca 1/2 cm tykke, og has i en skål så lenge
  • Den ferdig bløtlagte shitakesoppen: Fjern stilken, og kutt soppen i skiver

Steking

  • Ha litt olivenolje i stekepanne på god/høy varme, og stek soppen etpar minutter (til den er lett brunet), tilsett ca 1/2 ss soyasaus, rør ofte. Ha soppen over i en skål, og sett til side til serveringen
  • Ha olivenolje i stekepannen, og stek gulrøttene etpar minutter, tilsett ca 1/2 ss soyasaus, rør ofte. Ha gulrøttene over i en skål, og sett til side så lenge
  • Stek squashen på samme måte som gulrøttene (med olivenolje og soyasaus), ha over i en skål og sett til side
  • Stek det marinerte kyllingkjøttet med litt olivenolje, til det er gjennomstekt, rør ofte, og ha over i en ren skål

Forbered til servering

  • Ha ferdigkokt ris i porsjonsskåler, legg i stekt kyllingkjøttdeig, shitakesopp, gulrøtter, squash og bønnespirer, som i en ring oppå risen (se bilde)
  • Stek speilegg etter ønske, og legg ett speilegg på hver skål (oppå de andre ingrediensene)
  • Dryss over sesamfrø, og hell over litt sesamolje og soyasaus etter ønske, og server
  • Når bibimbap er servert, deles egget opp og alle ingrediensene blandes sammen. Tilsett chilipasta etter ønske
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating