Cashew-ost (melkefri)

Cashew-ost (melkefri)

Cashew-ost er en melkefri «kremost» – som smaker omtrent som ost. Den er skikkelig god, og super for alle som ikke tåler eller spiser melkeprodukter. Og det beste av alt; du lager den veldig enkelt selv, og den er spekket med næring.

Cashew-ost er basert på bløtlagte cashewnøtter, og ostesmaken kommer fra næringsgjær. Næringsgjær er rett og slett tørket inaktiv gjær, som har en osteaktig smak med masse umami. Den har et høyt innhold av en rekke B-vitaminer, protein og fiber. Næringsgjær kjøpes hos helsekostbutikker, og finnes både med og uten tilsatt B12.

Cashew-osten kan lages både «naturell», og med den smakstilsetningen du ønsker. Ulike urter og krydder gjør seg godt i denne. Hva med hvitløk, dill eller gressløk? Den jeg har laget på bilde er smaksatt med gressløk. Både friske og tørkede urter går fint. Hvis du vil lage med hvitløk, vil jeg kanskje anbefale å bruke hvitløkspulver. Ost pleier å ha litt saltsmak, og kremost er gjerne litt syrlig, så smak deg frem med salt og sitronsaft.

Bruk cashew-ost som pålegg, eventuelt som en ostedipp til snacks. Den holder fint noen dager tildekket i kjøleskap.

Cashew-ost (melkefri)

Ingredienser

  • 100 gr cashewnøtter naturell
  • 2 ss sitron, saften smakes til
  • 2 ss næringsgjær
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • 1/2-1 ts salt smakes til
  • litt vann til ønsket konsistens

Instruksjoner

  • Cashewnøtter legges i bløt i kaldt vann i minimum fire timer, gjerne natten over
  • Ha de bløtlagte cashewnøttene, saft fra sitron, næringsgjær, extra virgin olivenolje og 1/2 ts salt i en food processor. Kjør godt sammen, til konsistensen blir så glatt som mulig. Skrap ned kantene med slikkepott etter behov.
  • Tilsett én og én spiseskje kaldt vann, og kjør sammen mellom hver gang, til ønsket konsistens
  • Smak til med mer salt etter ønske, og evt litt mer sitron for mer syrlighet

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating