Glutenfrie surdeigsrundstykker

Glutenfrie surdeigsrundstykker

Med glutenfri surdeig kan du få god, holdbar og næringsrik brødbakst som minner om «vanlig» bakst, og som slett ikke blir tørt etter én dag. Glutenfrie surdeigsrundstykker er glimrende til frokost og lunsj, og som brød til middagsretter. Oppskriften baserer seg på Glutenfritt surdeigsbrød, sjekk gjerne den også.

Det er en fordel å bruke kjøkkenmaskin til eltingen, det gjør jobben mye enklere. Først mater du opp surdeigen i en egen bolle, og setter den til side så lenge. Så blandes deigen i kjøkkenmaskinen, hvor surdeigen inngår. Jeg anbefaler å lese igjennom hele oppskriften først, og deretter følge fremgangsmåten trinn for trinn.

I et eget innlegg kan du lese om hvordan du lager din egen glutenfrie surdeigsstarter fra grunnen av. Det er slett ikke vanskelig, og krever lite innsats. Den trenger stort sett bare noen dagers godgjøring på kjøkkenbenken (normalt 5-7 dager).

Det gjør seg ekstra godt med frø i glutenfrie surdeigsrundstykker. De bidrar med både smak, næring og konsistens. I disse rundstykkene har jeg brukt linfrø og solsikkefrø, alternativt kan du også bruke gresskarfrø. Rundstykkene blir ekstra gode med et dryss valmuefrø eller sesamfrø på toppen.

Lag gjerne deigen kvelden før og sett til heving over natten, så kan du servere nystekte rundstykker neste morgen. De kan fint fryses ned.

Glutenfrie surdeigsrundstykker

Matrett Brød & bakst
Porsjoner 12 stykk

Ingredienser

1. Oppmating av surdeigen (ca 300 gr totalt)

  • 100 gr glutenfri surdeigsstarter
  • 100 gr vann
  • 45-50 gr bokhvetemel
  • 45-50 gr fullkorn rismel

2. Selve deigen

  • 400 gr vann
  • 20 gr fiberhusk
  • 300 gr glutenfri surdeigsstarter ferdig matet, se over
  • 150 gr bokhvetemel
  • 75 gr rismel fullkorn
  • 75 gr potetmel
  • 50 gr linfrø
  • 50 gr solsikkefrø evt gresskarfrø
  • 1,5 ts havsalt evt himalayasalt

Ved utbaking, til dryss

  • valmuefrø evt sesamfrø

Instruksjoner

Oppmating av surdeigen (se ingredienser i punkt 1 over)

  • Ha surdeigsstarter, vann, bokhvetemel og rismel i en egen liten bolle, bland sammen, og sett til side så lenge

Selve deigen (se ingredienser i punkt 2 over)

  • Ha vannet i bollen på kjøkkenmaskinen, og tilsett fiberhusk (gjør det raskt, for det begynner fort å klumpe seg). Kjør godt sammen i 5-10 minutter, til en helt jevn og geleaktig masse.
  • Tilsett surdeigsstarteren (fra oppmating av surdeigen), og kjør sammen i 5-10 minutter til
  • Imens blandes bokhvetemel, rismel, potetmel, linfrø, solsikkefrø (evt gresskarfrø) og salt sammen i en bolle
  • Tilsett melblandingen litt og litt, mens kjøkkenmaskinen kjører på lav hastighet. Pass på at alt melet blir skikkelig blandet med fiberhuskmassen.
  • Når alt melet er tilsatt, kjøres deigen sammen på god hastighet i 5-10 minutter til
  • Forme jevnt store rundstykker på en stekeplate med bakepapir – bruk en spiseskje å ta deig med, og fukt hendene med rent kaldt vann underveis, så blir jobben lettere. Trykk dem litt ned, så de er ca 3 cm høye.
  • Dryss over sesamfrø eller valmuefrø

Heving og steking

  • Legg et rent kjøkkenhåndkle over, og la heve 5-10 timer på kjøkkenbenken, gjerne natten over
  • Forvarm stekeovnen til 200 grader varmluft
  • Stek rundstykkene i 20-25 minutter, til de er fint gyldne og gjennomstekte
  • La rundstykkene avkjøles helt på rist
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating