Gravlaks
Gravlaks er utrolig enkelt å lage selv – det fordrer bare litt planlegging. Noen få minutters arbeidsinnsats er alt som skal til, før laksen legges under lett press. Den passer seg selv i kjøleskapet, bortsett fra at den må snus en gang per døgn. Gravingen tar 3-4 dager, avhengig av størrelsen og tykkelsen på laksefileten.
Bruk så fersk og god laks som mulig når du skal lage gravlaks. Jeg bruker gjerne laks av sashimikvalitet (Salma, Lofoten, eller lignende). Alternativt kan du gå til en fiskehandler som har god kvalitet på fisken, og si hva du skal bruke den til.
Tips:
Sashimi-laks og tilsvarende kvaliteter trenger strengt tatt ikke nedfrysing om den graves i god tid før holdbarhetsdato, og skal spises innen kort tid. All annen laks bør fryses ned (minst) etpar døgn, enten før graving eller etter.
Fersk gravlaks er holdbar 4-5 dager i kjøleskap. I fryseren holder den ca tre måneder.
NB! Fisk skal ikke fryses mer en én gang! Så dersom du vet at gravlaksen ikke vil bli spist opp i løpet av noen dager, anbefales det å bruke fersk fisk, og heller fryse den ned i passe «porsjonsstykker» etter graving.
Gravlaks
Ingredienser
- 1 ss havsalt
- 2/3 ss rørsukker
- 1 håndfull frisk dill
- ca 600 gr laksefilet av god kvalitet
Instruksjoner
- Bland sammen havsalt og sukker i en skål. Finhakk dill.
- Legg laksefileten i en form, lange fileter kan deles i passe porsjonsstykker. Dryss på salt-/sukkerblandingen på begge sider av fileten. Dryss godt med finhakket dill på begge sider av laksen.
- Dekk fileten med plastfolie, legg på noen tunge bøker eller lignende (noen kg), som legger lett press på laksen, og sett i kjøleskap i 3-4 dager.
- Snu laksen én gang per døgn. Ta gjerne en prøvesmak etter to-tre dager.