Gulrotkake – glutenfri og melkefri

Gulrotkake – glutenfri og melkefri

Gulrotkake har alltid vært en favoritt hos meg, og derfor er jeg ekstra glad for at det har blitt en real kakefavoritt hos datteren min også. Til sin forrige bursdag bestilte hun gulrotkake til bursdagsfrokost, den gang lagde jeg gulrotmuffins. Her har jeg laget oppskriften som en klassisk gulrotkake, bare glutenfri og melkefri, og med redusert mengde sukker.

Akkurat glasuren til melkefri og glutenfri gulrotkake har vært en liten nøtt å knekke, for å få den både melkefri og god. I oppveksten var jeg vant til gulrotkake med glasur laget med ananas/mandarin kremost, og det var den fruktige smaken jeg likte spesielt godt. Siden vanlig melisglasur blir for søt for egen del, har jeg vært i tenkeboksen og funnet min vri. Jeg lager en melisglasur med to deler melis og en del potetmel, og bruker ananasjuice som væske. Da blir sukkerinnholdet overkommelig, og glasuren får et hint av ananas. Alternativt kan du bruke appelsinjuice.

Selve kakerøren er søtet med dadler og en redusert mengde rårørsukker. Jeg har angitt mengden rårørsukker i oppskriften under som et intervall. Bruk 50 gr for en ekstra sunn variant, og 75 gr om du vil ha litt mer sødme. Dadler er svært næringsrike, og gjør kaken ekstra sunn.

Hvis du vil fryse ned kaken, så vent med å ta på glasur til etter den er tint.

Lag gjerne gulrotmuffins om du heller ønsker det. Jeg får ca 12 muffins med silikonformer i standard størrelse.

Gulrotkake

Matrett Kaker, desserter & snacks
Porsjoner 24 cm form

Ingredienser

Kakebunn

  • 4 store egg
  • 100 gr dadler
  • 6 ss extra virgin olivenolje + til smøring av springform
  • 50-75 gr rårørsukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 1,5 ts ekte kanel
  • 1,5 ts malt anis
  • 1/3 ts havsalt
  • 1 ts vaniljeekstrakt evt vaniljesukker
  • 90 gr rismel
  • 90 gr potetmel
  • 150 gr gulrøtter raspet

Glasur

  • 8 ss melis + litt ekstra til passe fast konsistens
  • 4 ss potetmel
  • 3 ss ananasjuice evt appelsinjuice

Instruksjoner

Kakebunn

  • Stekeovnen forvarmes til 170 grader
  • Ha egg, dadler uten stein, extra virgin olivenolje, rårørsukker, bakepulver, natron, kanel, anis, salt og vaniljeekstrakt (evt vaniljesukker) i en blender, og kjør sammen til en jevn, lys røre
  • Sikt sammen rismel og potetmel i en bakebolle, hell eggerøren over og bland godt sammen, så alt mel er oppløst uten klumper
  • Skrell gulrøttene og rasp på grovt rivjern, tilsett i røren og bland sammen
  • Legg bakepapir på bunnen av en springform, sett på ringen, og pensle innsiden av ringen med extra virgin olivenolje
  • Stekes i 22-25 minutter, til kaken er gjennomstekt. Test gjerne med kakepinne eller en ren fyrstikk.

Glasur

  • Bland sammen melis, potetmel og juice til en tykk glasur. Tilsett litt ekstra melis etter behov. Glasuren skal kunne bres på kaken uten at den renner.
  • Blir glasuren for kompakt, tilsetter du noen dråper juice om gangen, til ønsket fylde.
  • Vent til kaken er helt avkjølt, før glasuren bres på kaken
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating