Herlig krydret sjokonøtt-smoothie

Herlig krydret sjokonøtt-smoothie

Denne smoothien har vært frokosten min mang en morgen, og jeg digger den fortsatt. Dette er en smoothie spekket med næring og godsaker, og den metter veldig godt.

I oppskriften har jeg brukt en rekke næringsrike råvarer som passer godt sammen med kakao. Her finner du nøtter, egg, banan, grønnkål, chiafrø, hempfrø og dadler. Og ikke minst har jeg smaksatt den med smakfulle og næringsrike krydder, som «gjør» hele smoothien. Lakrisrotpulver bidrar med både sødme og herlig smak, og fås kjøpt på helsekostbutikker.

Det går helt fint å utelate en ingrediens eller to. Om du for eksempel ikke får tak i grønnkål eller chiafrø, så går det helt greit uten. Det er ikke noe «must» å bruke egg heller, bare husk at egg er kanskje den ernæringsmessig mest komplette råvaren vi har. Når det gjelder nøttene synes jeg de også er såpass essensielle for smaken at jeg personlig ikke vil utelate dem, men tåler du ikke nøtter, må du så klart droppe dem. Krydderne er «bør ha», men veksle gjerne på ulike krydder etter ønske.

Merk at lakrisrotpulver ikke bør brukes dersom du har høyt blodtrykk eller er gravid. Da dropper du det, eller erstatter med malt anis.

Jeg legger gjerne hasselnøttene i vann kvelden før, og lar dem stå på kjøkkenbenken til neste morgen. Eventuelt kan du sette dem i kjøleskap. Hasselnøtter inneholder endel fytinsyre, på samme måte som korn, belgvekster og enkelte andre plantevekster. Fytinsyre binder til seg mineraler, og bløtlegging avhjelper på dette. Generelt tenker jeg at det er et større poeng med bløtlegging hvis man spiser mye nøtter, enn om man spiser det bare en gang i blant.

Dadler kan variere veldig i størrelse, og kan ha forskjellig sødme. Er de store, trenger du kanskje bare én – er de små kan du trenge to, tre eller fire. Og husk; selv om dadler inneholder naturlig mye sukker, så er de også svært næringsrike, og det er gode grunner til å bruke dem i moderate mengder.

Herlig krydret sjokonøtt-smoothie

Matrett Digg med sjokolade, Drikke & smoothie
Forberedelse 5 minutter
Porsjoner 2 glass

Ingredienser

Sjokonøtt-smoothie

  • 1 håndfull hasselnøtter
  • 2,5 dl vann kaldt
  • 1-2 fingerklyper himalayasalt
  • 2 håndfuller grønnkål bladene fra én lang stengel
  • 1 egg
  • 1 banan
  • 3 ss kakao
  • 1 ss chiafrø
  • 1 ss hempfrø
  • 2-4 dadler uten stein, smakes til
  • 1/2 ts lakrisrotpulver kan droppes eller erstattes av malt anis
  • 1/2 ts malt ingefær
  • 1/2 ts ekte kanel Ceylonkanel

Andre gode krydder du kan bruke

  • malt fennikel
  • malt anis i stedet for lakrisrotpulver
  • vaniljepulver
  • pulverkaffe for mokkasmak
  • gurkemeie

Instruksjoner

  • Hasselnøtter kan med fordel bløtlegges i kaldt vann kvelden før, og settes på benken eller i kjøleskap. Hvis ikke så bruker du dem bare direkte i smoothien.
  • Ha vann og himalayasalt i en blender. Hell av vannet fra hasselnøttene (hvis du har lagt dem i vann), og ha dem i blenderen. Riv av grønnkål fra den tykke stengelen, og tilsett. Videre tilsettes de øvrige ingrediensene og ønskede krydder. Kjør sammen til en jevn smoothie. Smak eventuelt til med litt mer krydder etter ønske, eller mer dadler for mer sødme. Spe eventuelt med litt mer vann om du synes smoothien blir for tykk.

Notater

Tips: Kjøp gjerne etpar pakker grønnkål i slengen, og frys ned. Skyll bladene, og riv dem av fra den tykke stengelen, før de fryses ned. Da holder de seg lenge, og du kan ta opp det du trenger etter hvert, grønnkålen trenger ingen tining og kan has rett i smoothien. Eventuelt finnes det også pakker med grønnkål som er ferdig vasket og rensket.
Om du ikke drikker opp all smoothien på én gang, holder den greit en dag i kjøleskap, men den er aller best når den er nylaget.
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating