Hjemmelaget sushi på enkleste vis!
Gjennom årene har det blitt mye sushi her i heimen. Takk og pris for barn som digger det like mye som oss voksne! I starten ble det mye take-away, som en enkel middagsløsning i en hektisk hverdag. Men de siste årene har vi stort sett laget sushi selv, og det er fast innslag på middagsbordet hver fredag. Med andre ord; vi har ikke fredagstaco – vi har fredagssushi! Her viser jeg hvordan du kan lage hjemmelaget sushi på enkleste vis. Du trenger slett ikke tenke på lage verken nigiri eller makiruller, om du synes det virker «styrete».
Sushirisen
Jeg både bløtlegger og skyller risen godt før koking, da blir den rett og slett bedre. Med bløtlegging trenger risen kortere koketid, og mindre vann. Om du ikke har tid til å bløtlegge risen en time før du lager sushien, kan du gjøre det kvelden før, og la den stå i kjøleskap til neste dag. Da er den klar for koking med det samme.
Fisken
Fisken og tilbehøret kan du forberede mens risen koker.
Bruk laksefilet av sashimikvalitet, for eksempel Salma eller lignende. Den er garantert å kunne spises rå innenfor holdbarhetsdatoen. Vil du være på den sikre siden, kan du legge fisken i fryseren (fortsatt i emballasjen) noen dager før, og ta den opp til tining. Kvaliteten vil være like god.
Du kan også bruke kamskjell, gjerne fryste som får tine først, og som skjæres i tynnere skiver.
Hvis du ønsker annen type fisk, kan du spørre hos en fiskehandler om de har annen fisk som kan spises rå til sushi. Dette er viktig for å sikre mattryggheten.
Tilbehøret
Fast tilbehør til hjemmelaget sushi her hos oss – foruten sushirisen – er syltet ingefær, soyasaus, wasabi, mango, avocado, frisk koriander og svarte sesamfrø. Du kan også lage din egen enkle ponzusaus.
Hvis du liker nori (de svarte «arkene» som brukes til makiruller), og ikke ønsker å bruke tid på å lage makiruller, kan du for eksempel strimle nori-arkene, og ha det også som garnityr. Bruk gjerne en saks å klippe dem med.
Både mango og avocado må være skikkelig modne for å være gode på både smak og konsistens. Når de kjøpes i butikken er de ikke alltid modne nok til å kunne brukes samme dag (det gjelder selv de som er såkalt «spisemodne», har jeg erfart). Her kan det være lurt å snike inn litt planlegging… Hvis planen er å bruke mango eller avocado til helgen, så kan det ofte være greit å kjøpe dem noen dager i forveien. La dem ligge på kjøkkenbenken – de modnes raskere i romtemperatur.
Hjemmelaget sushi på enkleste vis!
Ingredienser
Sushiris
- 3,5 dl sushiris
- 4,75 dl vann
- 4-5 ss riseddik
- 1 ts rårørsukker
- 1/2-1 ts himalayasalt evt havsalt
Laks til sushi
- 5-600 gr laksefilet av sashimikvalitet
Tilbehør (valgfritt hva du velger)
- 1 moden mango
- 1 moden avocado
- soyasaus finnes glutenfri (tamari)
- wasabi til soyasausen
- syltet ingefær
- nori
- sjøgress
- sesamfrø svarte eller lyse
- frisk koriander
Instruksjoner
Sushirisen
- Risen bløtlegges 30-60 minutter før koking. Ha risen i en kasserolle og dekk godt med kaldt vann. Bruk gjerne en litt vid kasserolle til å koke risen i.
- Rør ut rørsukker og salt i riseddiken, til det blir helt oppløst. Sett til side så lenge.
- Hell av vannet fra risen, og skyll den godt i flere omganger med kaldt vann. Fyll på angitt mengde vann i tråd med oppskriften. Som generell regel bruker du 1,3 del vann til 1 del ris, når den har vært bløtlagt slik som her (risen trekker til seg noe vann i bløtleggingen).
- La det koke opp under lokk. Juster ned varmen så snart det koker, sushirisen skal småkoke i 8-10 minutter. Du skal ikke røre i risen underveis! Trekk den ferdigkokte risen av platen. Tilsett eddiklaken. Bland lett og godt sammen med en gaffel.
- La risen stå og dampe av i ca 10 minutter uten lokk. Du kan eventuelt ha risen over i en vid bolle, da vil den dampe enda bedre av, og avkjøle seg raskere.
Laksen
- Vask hendene godt før du starter med laksen, og sørg for helt ren skjæreplate og kniv. God hygiene er viktig når du håndterer og skal spise rå fisk!
- Laksefileten kuttes i ca 1/2 cm tykke skiver.
Tilbehøret
- Mangoen skrelles med en skarp kniv. Skjær av fruktkjøttet på begge sider av den relativt flate, store steinen. Kutt fruktkjøttet i terninger. Det vil fortsatt sitte endel fruktkjøtt rundt steinen. Skjær av det du kan, resten kan kokken spise av som "godis"...
- Avocado deles i to. Fjern skallet, og kutt den i skiver eller terninger, eller skav ut avocado med skje fra skallet.
- Frisk koriander skylles og grovkuttes.
- Eventuelt kan du klippe nori-ark til strimler med saks
Servering
- Server sashimien med sushiris og ønsket tilbehør til.