Hummus med hvite bønner og paprika

Hummus med hvite bønner og paprika

Som 19-åring dro jeg til England som au pair. Det ble et år med mange nye impulser og inntrykk, også i matveien. Én ting moren i familien pleide å spise, var pitabrød med en raus mengde hummus på. Hun overtalte meg til å smake, og litt motvillig gjorde jeg det (jeg var ikke så «vågal» i matveien den gangen…). Det smakte veldig fremmed med det samme, men før jeg visste ordet av det, var jeg hekta!

Hummus er populært i Midtøsten og Nord-Afrika, og lages som regel med kikerter, men også med bønner. Den kan smaksettes på mange vis, for eksempel med krydder, friske urter, grønnsaker eller nøtter. Hummus serveres ofte med flate brød som nettopp pita, og er vanlig som del av meze. Ha gjerne hummus som tilbehør til krydrede, smakfulle kylling- og kjøttretter, eller som dipp til grønnsaker. Eller bruk den som pålegg, for eksempel sammen med en god spekeskinke.

Her har jeg laget en variant med hvite bønner. Bruk kikerter om du heller vil det, de tilberedes tilsvarende som bønnene (bløtlegges, og kokes møre). Oppskriften er ganske så klassisk med tahini (pasta laget av sesamfrø), smaksatt med paprikapulver, sitron og hvitløk. Tahini kjøpes hos asiatiske butikker eller helsekostbutikker.

Næringsverdien vil variere litt etter hvilken type bønner du bruker, men generelt har de et høyt innhold av flere mineraler og B-vitaminer, samt protein og fiber. Tahini (sesam) er svært rik på mineraler som kopper, magnesium, kalsium, jern og sink, samt vitamin B1. Så det er all grunn til å lage hummus ofte!

Bønnene legges i vann dagen før, og settes i kjøleskapet. Dagen etter skal de kokes. Husk å ta vare på kokevannet fra bønnene/kikertene, det brukes til å spe hummusen til en passe konsistens. Den skal være som en fyldig, kremet dipp. Bruk food processor til å blande hummusen sammen. Eller gjør som meg; bruk stavmikser.

Hummus med hvite bønner og paprika

Matrett Tilbehør
Nasjonalitet Midtøsten
Porsjoner 1 porsjon

Ingredienser

  • 100 gr hvite bønner tørkede (f.eks canneloni)
  • 1-1,5 dl kokevann fra bønnene
  • 3 ss tahini lys type
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • 1/2 sitron saften
  • 1 fedd hvitløk
  • Ca 2 ts paprikapulver smakes til
  • Ca 1 ts salt smakes til

Instruksjoner

Dag 1

  • Bønnene legges i bløt i kaldt vann, og settes i kjøleskap i 24 timer

Dag 2

  • De ferdig bløtlagte bønnene kokes i godt med vann i 30-40 minutter, til de er helt møre
  • Hell kokevannet fra bønnene over i en egen beholder, og ha selve bønnene i food processoren (eller beholderen til stavmikseren).
  • Tilsett 1 dl av kokevannet, tahini, extra virgin olivenolje, sitronsaft, hvitløk, paprikapulver og salt. Kjør sammen til en jevn masse, og spe med mer kokevann til passe fyldig konsistens. Merk: Hummusen blir fastere i konsistensen når den blir nedkjølt.
  • Smak eventuelt til med mer paprikapulver og salt etter ønske
  • Ved servering: Ha hummusen over i en skål, og dryss over litt paprikapulver og sprinkle med extra virgin olivenolje
  • Kan oppbevares tildekket noen dager i kjøleskap

Notater

Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang, og frys ned det du ikke trenger med det samme. Hummus holder seg fint noen dager på glass eller boks med lokk i kjøleskap.
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating