Laks med asiatisk appelsinsaus
Laks med asiatisk appelsinsaus er en alt-i-ett middagsrett, hvor laksen, grønnsakene og sausen ovnsbakes sammen i en form. Det eneste du trenger å lage i tillegg, er ris eller (ris)nudler å servere til.
Denne oppskriften har så mange gode smaker i seg. Appelsin, soyasaus (glutenfri), sitrongress, ingefær, hvitløk, gode krydder… En skikkelig herlig miks! Men bruk en appelsinjuice som er god på smak, så blir smaken på sausen bra også. Sausen kokes opp for seg, og grønnsakene forhåndsstekes for seg. Det er ganske fort gjort. Og da har du basisen for en superduper god lakseform.
Laks med asiatisk appelsinsaus er fin å lage dersom du skal ha middagsbesøk. Denne oppskriften lagde jeg faktisk for første gang på nyttårsaften, til en buffet. Ved slike sammenkomster blir det ofte mye fokus på kjøtt, så det kan være fint med litt sjømat også. Pluss at denne retten ikke er så «mektig» heller.
Jeg har allerede rukket å lage den en gang til nå på nyåret. Og jeg regner med det ikke er lenge til neste gang den står på middagsbordet…
Laks med asiatisk appelsinsaus
Ingredienser
- 4 fedd hvitløk
- 1 sitrongress
- 2-3 ss frisk ingefær
- 3 dl appelsinjuice
- 4-5 ss soyasaus glutenfri / tamari
- 1 ts malt anis
- 1 ts malt koriander
- 3-400 gr gulrot
- 1 stor løk
- 1+1 ss extra virgin kokosolje til steking
- 500 gr laks
- himalayasalt
- pepper
- sesamfrø
Instruksjoner
- Hvitløk grovhakkes, og sitrongress kuttes i millimetertynne ringer. Ha i en wok eller stekepanne sammen med 1 ss kokosolje på middels varme (ikke for høy så det svis). Finriv frisk ingefær over, mengde etter ønske. Stek 3-4 minutter, rør av og til, til hvitløken er litt blank.
- Tilsett appelsinjuice, soyasaus, malt anis og malt koriander. La det koke 3-4 minutter. Smak eventuelt til med mer soyasaus om sausen trenger mer salt.
- Imens skrelles gulrøtter og kuttes i 1/2 cm skiver. Løken skrelles og kuttes i terninger.
- Hell sausen fra woken over i en skål og sett til side så lenge.
- Forvarm stekeovnen til 170 grader
- Ha 1 ss kokosolje i woken / stekepannen, og tilsett gulrøttene og løken. Stek noen minutter på god varme, til løken er blank.
- Ha gulrøttene og løken over i en ildfast form, bre dem utover i et jevnt lag
- Legg laksefiletene oppå grønnsakene. Hell sausen over, dryss litt salt og pepper samt sesamfrø på laksefiletene
- Bakes i ovnen i 14-15 minutter, til fisken er akkurat gjennostekt, men med saftig og god konsistens
- Serveres med jasminris til