Langtidsstekt kylling med smaksrik saus

Når du steker hel kylling på lav varme i mange timer, er du garantert å få et saftig og godt resultat. Langtidsstekt kylling er veldig enkelt å tilberede, og den passer seg selv i ovnen. Perfekt til den gode helgemiddagen, eller til høytider, og gjerne når du får besøk.
Denne oppskriften på langtidsstekt kylling er smaksatt med italienske urter. Sitronbåter i buken bidrar med både smak og fuktighet, så kyllingen «dampes» innenfra. Så ikke dropp sitronen, den bidrar med andre ord til stekeprosessen, og til at kyllingen blir gjennomstekt.
Server gjerne ovnsbakte rotgrønnsaker til langtidsstekt kylling. Alternativt er det godt med en god søtpotetmos eller rotmos.
Jeg kjøper gjerne kylling og andre gode råvarer fra bønder og produsenter med fokus på dyrevelferd og økologisk drift, via REKO-ringen der jeg bor. Kanskje du også har en REKO-ring i nærheten? Bondens Marked er også bra å bruke!
Steketid
La kyllingen ligge ute på benken en halvtimes tid, så den tempereres litt før steking. Har kyllingen vært fryst, må den være helt tint før den tilberedes. Ta utgangspunkt i en steketid på 8 timer ved 75 grader for en mindre kylling. Den på bildet var relativt stor, og fikk stå i 9 timer. La kyllingen stå i stekeovnen til beina løsner lett fra skroget. Det skal ikke være noe rød kjøttkraft innenfra skroget eller kjøttet, i så fall er ikke kyllingen godt nok stekt. Hvis kyllingen ikke er ferdig etter 8-9 timer, kan du evt øke temperaturen til 90 grader, så går det litt raskere.
Kyllingen får en runde til slutt under grillelementet, for å brune seg. Det er viktig å følge med så den ikke blir svidd. Ulike stekeovner har ulike funksjoner og kan ha ulik effekt på samme temperatur. Hvis du har grillfunksjon på din ovn kombinert med muligheten til å stille temperaturen, anbefaler jeg en temperatur rundt 220-230 grader. Og sett gjerne kyllingen i nedre del av ovnen, da har du litt bedre kontroll.
Smaksrik saus på enkelt vis
Sjyen, løken og hvitløken som bakes sammen med kyllingen, er ypperlig å lage saus med. Du kjører dem enkelt og greit sammen i blender, eller bruker stavmikser. Da kan du sile sausen, og eventuelt koke den litt inn om du ønsker den tykkere, og smake til med salt og pepper. Du kan også tykne sausen med litt maisenna rørt ut i litt vann. Resultatet blir en lys, «kremet» og smaksrik saus.
Langtidsstekt kylling
Ingredienser
- 1 stor kylling
- 3-4 ss extra virgin olivenolje
- havsalt evt himalayasalt
- hvitløkspepper
- italienske urter tørket urteblanding
- 1-2 løk
- 10-12 fedd hvitløk
- 1 sitron helst økologisk
- 3-4 dl vann
Instruksjoner
- Ta ut kyllingen og la den ligge på kjøkkenbenken en halvtimes tid, så den tempereres litt før steking
- Forvarm stekeovnen til 75 grader
- Legg kyllingen i en romslig ildfast form, og gni den inn med extra virgin olivenolje, salt, hvitløkspepper og italienske urter. Vask sitronen godt, del den i båter, og putt inni skroget på kyllingen.
- Del løken i fire, fjern skallet, legg i formen rundt kyllingen, sammen med hvitløksfedd (uten skall de også). Tilsett vann.
- Sett i ovnen, og la stå i 8-9 timer, avhengig av størrelse. Kyllingen skal stekes til beina løsner lett fra skroget. Det skal ikke være noe rød kjøttkraft innenfra skroget eller kjøttet, i så fall er ikke kyllingen godt nok stekt.
- Hvis du vil være på den sikre siden, kan du bruke steketermometer. Stikk det inn i den tykkeste delen av nrystfileten, og pass på at spissen ikke treffer bein (da kan termometeret vise for høy temperatur). Kyllingen er ferdig når temperaturen når 68 grader.
- Sett på grillelementet ved 220-230 grader, og la kyllingen brunes fint i skinnet. Du kan eventuelt snu kyllingen så den brunes på alle sider (ta ut formen så blir det enklere, og bruk redskaper for å snu den med).
- Når kyllingen er ferdig stekt og brunet, legges den over på en fjøl eller fat for avkjøling
Saus
- Sjyen, løken og hvitløken has over i en blender (evt i en kasserolle og bruk stavmikser). Kjør sausen så jevn du klarer, 1-2 minutter. Er sausen for tykk, tilsetter du litt kaldt vann til passe konsistens. Er den for tynn, koker du den inn, se neste trinn.
- Sil sausen over i en kasserolle, og bruk skje for å trykke mest mulig igjennom. La sausen koke inn til ønsket tykkelse, og smak til med salt og pepper.