Lapskaus med pinnekjøtt

Lapskaus med pinnekjøtt

I barndommen var mors lapskaus jevnlig på middagsbordet, med poteter, gulrot og kålrot, og ellers det vi hadde av saltkjøtt og eventuelt pølser. Det gikk mange år før jeg i det hele tatt tenkte på å lage lapskaus selv. Men når man selv har stiftet familie, kommer gjerne ønsket om å bringe tradisjoner videre. De siste årene har det blitt mange runder med tradisjonskost, og i romjulen er lapskaus med pinnekjøtt en god favoritt. Det er restemat på sitt aller beste!

Så hvis du har pinnekjøtt-rester gjennom julen, så lag en deilig lapskaus du også. Men så klart; lapskaus funker bra året rundt.

Har du ikke ferdigkokt kjøtt, bruker du saltkjøtt eller suppekjøtt, det du foretrekker. Da må dette først kokes til det er mørt, før grønnsakene tilsettes. Har du kjøtt med bein, kokes alt sammen med, og du får ekstra god kjøttkraft. Saltkjøtt og suppekjøtt må gjerne koke 2-3 timer for å bli skikkelig mørt.

Oppskriften under er basert på at du har ferdig dampet pinnekjøtt som du bare tilsetter i lapskausen mot slutten av koketiden.

Lapskaus med pinnekjøtt

Matrett Gryteretter & wok, Kjøtt & kylling
Nasjonalitet Norsk
Forberedelse 20 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Total tid 1 time
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • 800 gr poteter
  • 400 gr gulrot
  • 400 gr kålrot
  • 1 stor løk
  • 8-10 dl kjøttkraft
  • 4-500 gr pinnekjøtt renskåret
  • havsalt evt sellerisalt
  • pepper evt hvitløkspepper
  • persille valgfritt

Instruksjoner

  • Skrell og kutt poteter, gulrot, kålrabi og løk i ca 1 cm terninger. Kålroten trenger lengst koketid.
  • Kok opp kjøttbuljong i en passe stor gryte, og tilsett grønnsakene. La dem få småkoke under lokk til de er godt møre, og kraften har tyknet litt - lapskausen skal være fyldigere enn en suppe. Det kan ta 40-60 minutter alt etter hvor store grønnsaksterninger du kutter.
  • Kutt kjøttet i passe terninger, eller riv det i biter, og tilsett mot slutten av koketiden
  • Smak til med salt og pepper
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating