Maki sushi – på enkelt vis

Maki sushi – på enkelt vis

Maki sushi er i utgangspunktet sushiris, sjømat og grønnsaker/frukt etc som rulles inn i noritang (sjøtang). Men du kan variere ingrediensene nesten i det uendelige, og bare fantasien setter grenser. Her vil jeg vise hvor enkelt du kan lage maki sushi selv, og gir deg gode tips til et bra resultat.

På bildet ser du en enkel makirull med avocado, grønlandsreker, mango og frisk koriander. For vegetarisk variant er det bare å droppe sjømat.

Maki sushi er glimrende å lage når du samler familien til helgesushi, eller når du får venner på besøk. Da kan du tilberede skåler med ulike ingredienser, så kan hver og en lage sine egne maki med fyll etter ønske 🙂

Bare husk på håndhygienen når du lager sushi. Kun rene hender gjelder!

Nori (sjøtang)

Nori er svarte firkantede ark av sjøtang, som du ruller risen og øvrige ingredienser inn i. Du finner dem som regel på vanlige matbutikker, men asiatiske butikker har ofte bedre utvalg.

Tips 1: Hvis du bruker en del nori, eller har ønske om å lage sushi maki mer enn én eller to ganger, anbefaler jeg å kjøpe større forpakninger av nori på asiatiske butikker. De finnes typisk i 10-pakning og i 100-pakning. Vi kjøper alltid sistnevnte, siden vi lager sushi stort sett en gang i uka. Det er langt billigere å kjøpe stor pakning, og de varer en god stund.

Tips 2: Jeg anbefaler å kjøpe såkalt «half-cut» nori, dvs nori-ark som er delt i to. Disse er så utrolig mye enklere å rulle enn de som er hele, og du trenger bare å bruke hendene til å rulle dem sammen (uten å måtte bruke bambusmatte / sushimatte for godt resultat).

Sushiris og sushieddik

Bruk sushiris, altså kortkornet ris som er ment for sushi. Det finner du hos de fleste matbutikker, men igjen anbefaler jeg gjerne at du kjøper sushiris hos asiatiske butikker. Der finner du både bedre utvalg og også større forpakninger. Vi kjøper alltid sushiris i 10-kilos sekk, siden vi lager sushi ukentlig.

Sushieddik tilsettes og blandes godt inn i sushirisen når den er ferdig kokt. Dette gir risen den karakteristiske smaken og konsistensen. Igjen er utvalget av sushieddik stort sett større og bedre på asiatiske butikker, hvor de ofte også er rimeligere.

Sjømat og andre ingredienser

Foruten sushirisen, er det sjømaten og grønnsaker/frukt som utgjør «fyllet» i sushi maki.

Sjømat: Det er vanlig å bruke rå fisk av sashimikvalitet (Salma og lignende), det vil si fisk med høy nok kvalitet til å kunne spises rå innen utløpsdatoen. Men du kan også bruke varmebehandlet sjømat, som for eksempel reker. På bildet har jeg enkelt og greit brukt vanlige grønlandsreker.

Når det gjelder grønnsaker og frukt, er variasjonsmulighetene mange. Noen vanlige ingredienser er agurk, avocado og mango. Du kan også drysse sesamfrø på risen før resten av fyllet has på. På bildet har jeg også brukt litt frisk koriander for ekstra smak.

Tips: Del ingrediensene i ca 1/2 cm tykke strimler, med lengde tilsvarende bredden på noriarket, så langt mulig. Dette kan du enkelt gjøre med f.eks agurk, mango, avocado og sashimi-fisk. Ellers kan ingrediensene legges på (noriarket med ris) i et mest mulig jevnt og «sammenhengene» lag.

Fremgangsmåte – maki sushi på enkelt vis

Kok sushirisen. Tilsett sushieddik etter anvisning, og bland godt sammen. La risen avkjøles til den er grei å arbeide med. Her ser du eksempel med såkalte halve noriark, som du enkelt ruller sammen med bare hendene. Punktene under gir beskrivelse til hvert bilde nederst (start øverst til venstre):

  1. Legg et noriark med den blanke siden ned på en ren fjøl / skjærebrett. Ha et tynt og jevnt lag med kokt sushiris utover noriarket. La ca 3 cm av arket være udekket av ris (dette blir skjøten på makirullen, som vil «lime» seg sammen takket være fuktigheten fra risen). Tilsvarer omtrentlig 1/2-1 dl kokt ris. Bruk gjerne spisepinner eller en gaffel til å fordele risen jevnt utover.
  2. La noriarket ligge med den udekkede enden lengst vekk, legg på ønskede ingredienser i et jevnt og sammenhengende lag på tvers, ca tre cm ifra deg innpå arket. NB! Ikke less på for mye sjømat og grønnsaker/frukt, den skal være enkel å rulle sammen uten å bli for tykk, og risen skal «rekke» rundt ingrediensene (tenk på sluttresultatet, og hvor mye «fyll» som er i en makirull på sushirestaurant).
  3. Bruk begge hender, løft noriarket med ris i enden nærmest deg, legg over ingrediensene/fyllet, rull så tett og fast sammen som du kan (uten å ta for hardt i så noriarket revner..), til du har en ferdig rull som på bildet. La skjøten ligge ned på fjølen, og la makirullen hvile i ca 10 min før den deles opp. Da rekker noriarket å trekke til seg fuktighet fra risen og mykne.
  4. Del hver makirull i fire like store biter på tvers. Bruk en skarp kniv fuktet med kaldt, rent vann.
  5. Så er det bare å nyte dine egne hjemmelagde maki sushi dyppet i (glutenfri) soyasaus 🙂
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *