Potetsuppe med bacon (melkefri)
Potetsuppe med bacon – i melkefri utgave. Denne ble suksess i heimen!
Det er år og dag siden sist jeg lagde potetsuppe. Det er noe med at den bør være fyldig og kremet, og samtidig «ren og fin» i smaken. Når du følger et kosthold uten melk, er det ikke så mange gode, naturlige ingredienser som gir en kremet og fin konsistens, uten at det følger med en eller annen smak på kjøpet. Som for eksempel kokosmelk, som jeg jo er glad i. Men alt til sitt bruk. Og kokosmelk syns jeg ikke hører hjemme i potetsuppe.
Men så har jeg oppdaget silketofu! Tofu lages av koagulert soyamelk, som igjen er laget av soyabønner. Du har fast tofu hvor vannet er presset ut, og så har du silketofu som er mykere på konsistens.
Næringsrik tofu
Tofu er svært næringsrik, med et høyt innhold av kalsium, mangan, kopper, selen, vitamin A, fosfor, jern, magnesium og sink. Den er en fullverdig proteinkilde på linje med melk og kjøtt, det vil si den inneholder alle aminosyrer som kroppen trenger. Tofu er dessuten rik på isoflavoner (planteøstrogen), som har en rekke helsemessige fordeler. Nyere forskning indikerer at soya ikke har den hormonforstyrrende effekten som man tidligere trodde, så lenge man ikke overdriver konsumet. Les gjerne mer om soya, helseeffekt og nyere forskning her.
Silketofu er perfekt å bruke i blant annet kremede supper, nettopp fordi den bidrar til en fyldig og fin konsistens. Samtidig er den helt nøytral på smak. Og ikke minst gir den altså også en svært næringsrik suppe!
Jeg kjøper tofu på asiatiske butikker. Der finner du gjerne ulike varianter, og de er ofte også rimelige. Bare pass på å se etter silketofu for denne oppskriften (kalles «silken tofu» på engelsk).
*****
Bruk stavmikser til å kjøre suppen jevn og fin, og tilsett deretter stekt bacon samt vårløk. Suppen smaker nydelig med litt sitronolje sprinklet over.
Server gjerne potetsuppe med bacon med glutenfritt brød til, for eksempel Glutenfri focaccia. Om du vil ha noe som tilsvarer flatbrød, kan du også prøve tortillachips! De lages av mais og er naturlig glutenfrie.
Potetsuppe med bacon (melkefri)
Ingredienser
- 150 gr bacon
- extra virgin olivenolje til steking
- 1 medium løk
- 2-3 fedd hvitløk
- 800 gr poteter
- 1,2 liter kaldt vann
- 2 ss maisenna
- 2 terninger kyllingbuljong evt kjøttbuljong
- 300 gr silketofu
- havsalt
- pepper
- 2 vårløk
Ved servering (valgfritt)
- sitronolje
Instruksjoner
- Kutt bacon i tynne strimler eller små biter. Stekes i en romslig tykkbunnet kasserolle i olivenolje på middels god varme. Rør av og til ved behov. Ha det ferdig stekte baconet over i en skål så lenge.
- Mens bacon steker, skrelles og småhakkes løk og hvitløk, rør av og til ved behov. Stekes i litt olivenolje til løken er blank.
- Skrell og kutt poteter i mindre terninger – jo mindre de er, jo fortere blir de kokt. Ha potetene oppi kasserollen, og bland sammen.
- Rør ut maisenna i det kalde vannet, og tilsett i kasserollen sammen med buljongterninger. Kok opp under omrøring, og la det koke med lokk på medium varme i 10-15 minutter, eller til potetene er helt gjennomkokte og møre. Rør av og til etter behov.
- Trekk kasserollen av platen. Tilsett silketofu. Bruk stavmikser til å mose til en helt jevn suppe.
- Smak til suppen med salt og pepper. Tilsett det forhåndsstekte baconet, og gi suppen et siste oppkok. Finkutt vårløk og tilsett i suppen, rør om.
- Server gjerne suppen sprinklet med sitronolje