Glutenfri focaccia

Glutenfri focaccia

Lever du glutenfritt, og savner godt brød? Da bør du prøve denne oppskriften på glutenfri focaccia. Den blir skikkelig god ♥ Jeg har servert denne focacciaen til folk som spiser vanlig brød, og de kunne nesten ikke tro den var glutenfri. I tillegg til god smak og konsistens på selve brødet, får det også en fin stekeskorpe.

Glutenfri focaccia3

Som erstatning for hvetemel har jeg kommet frem til en god miks av bokhvetemel, rismel og potetmel. I tillegg bruker jeg fiberhusk (malte psylliumfrø) som hjelper med å binde deigen siden den ikke har gluten i seg. Ikke dropp fiberhusk – i så fall kan jeg ikke garantere for resultatet… Fiberhusk finnes etter hvert i de fleste matbutikker, eventuelt hos helsekostbutikker.

Jeg bruker kjøkkenmaskin til å elte deigen sammen, da blir den smidig og god. Eventuelt kan du elte den sammen for hånd, gjerne med en sleiv.

Merk at den reelle steketemperaturen kan variere fra ovn til ovn. Og det kan også være forskjell på spenningen på strømnettet. Jeg merker det kanskje særlig godt ved glutenfri bakst, som om den er mer «vàr» for varmen. Noen ganger trenger denne focacciaen nærmere en halvtime for å få perfekt gylden farge, mens andre ganger rekker det med 22-23 minutter i stekeovnen. Mitt eneste råd til deg er å følge med på stekeresultatet underveis ♥

Glutenfri focaccia passer perfekt som brød til supper og gryteretter. Og brødet er ypperlig til buffet. Det smaker også godt som alternativ til annet brød, med godt pålegg på. Og gjerne til ferske reker med sitron, mmm… 

Tips: Brødet er aller best når det er nystekt. Du kan fint fryse det ned, og tine det i ovnen på varmluft 160 grader i 10-15 minutter.

Glutenfri focaccia

Matrett Brød & bakst
Nasjonalitet Italiensk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Heving 2 timer

Ingredienser

Deigen

  • 175 gr bokhvetemel
  • 175 gr rismel fullkorn
  • 150 gr potetmel
  • 1 ss fiberhusk
  • 1 ss rårørsukker
  • 2 ts tørrgjær
  • 1,5 ts havsalt evt himalayasalt
  • 5 dl vann kaldt
  • 2 ss extra virgin olivenolje

Topping

  • extra virgin olivenolje
  • tørket rosmarin
  • flaksalt f.eks maldonsalt

Instruksjoner

  • Bland alle de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle – bokhvetemel, rismel, potetmel, fiberhusk, tørrgjær, rårørsukker og havsalt.
  • Varm opp vannet til 38-40 grader, og tilsett i de tørre ingrediensene sammen med extra virgin olivenolje
  • Elt deigen godt sammen i ca 5 minutter, helst i kjøkkenmaskin, evt for hånd
  • Dekk bakebollen med et kjøkkenhåndkle, og la deigen heve ca en time på et lunt sted. Jeg fyller gjerne noen cm med godt lunkent vann i kjøkkenvasken eller et stort kar, og setter bakebollen oppi.
  • Dekk en langpanne med bakepapir
  • Hell deigen på langpannen. Ha godt med olivenolje på hendene, og trykk deigen utover til den er omtrentlig firkantet og ca 2 cm tykk. På bildet har jeg laget deigen ca 25×40 cm. Lag "hull" i deigen med fingrene.
    Glutenfri focaccia2
  • Dekk med kjøkkenhåndkle, og la heve i en time til
  • Forvarm stekeovnen til 200 grader
  • Sprinkle godt med olivenolje over den ferdighevede deigen, og dryss over rosmarin og flaksalt
  • Focacciaen stekes ca 20-25 minutter (evt litt lenger om nødvendig, avhengig av ovn), til den er fint gylden
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating