Rabarbra- og jordbærsyltetøy

Rabarbra- og jordbærsyltetøy

Rabarbra er en fantastisk sommergrønnsak, men det er først i senere år jeg har skjønt hvor anvendelig den er. I barndommen var det rå rabarbra dyppet i sukker som gjaldt – dét var sommerglede det! Rabarbraen bugnet i hagen, både hjemme og hos bestemor og tanter. Vi ungene gikk og plukket, hadde en kopp med sukker som vi dyppet den i, og gaflet i oss… For etpar år siden fant jeg ut at jeg måtte gjenskape disse sommerminnene, både for barnas og for egen del, og gikk til innkjøp av en liten rabarbraplante. Den er plantet i en romslig krukke på terrassen, og er på god vei til å vokse seg større. Det første jeg lagde med den var rabarbra- og jordbærsyltetøy, og her har du oppskriften.

Det sies ofte at rabarbra skal høstes før sankthans, og det er i og for seg sant. Men du kan fortsette å høste etter sankthans også, så mye du bare vil. Poenget er at rabarbraen ikke skal bli stående for lenge før den tas, da den kan bli mer trevlete og ikke så god. Den skal ha røde og «friske» stilker, da er de best, og trenger ikke skrelles. Og; jo mer du høster av den, jo mer rabarbra vil den produsere. Snakk om takknemlig plante å ha i hagen eller på terrassen!

Jordbær og rabarbra er en svært god smakskombinasjon. Du kan bruke både friske og fryste jordbær, alt etter hva du har tilgjengelig. Syltetøyet er raskt å lage, det trenger bare å koke et kvarters tid. Og det tykner veldig fint uten at du trenger å tilsette noe syltetøypulver. Sukkermengden er redusert i forhold til de fleste oppskrifter, men jeg synes det blir mer enn søtt nok. Selv ungene synes dette er søtt og deilig og kjempegodt!I oppskriften bruker jeg rårørsukker, som har mer smak og er hakket «sunnere» enn raffinert hvitt sukker.

Oppskriften under gir 500 gr rabarbra- og jordbærsyltetøy. Men oppskriften er enkel å justere ut fra hvor mye rabarbra du har. Du bruker enkelt og greit to deler rabarbra, to deler jordbær, og én del rårørsukker, målt i vekt.

Ha nykokt syltetøy på rene, kokte syltetøyglass, sett på lokk, og vend opp-ned til det er helt avkjølt. Da blir det hermetisert. Alternativt holder det seg i kjøleskapet noen dager, eller du kan fryse det ned.

Rabarbra- og jordbærsyltetøy

Matrett Frukt & bær, Grønnsaker, Tilbehør

Ingredienser

  • 200 gr rabarbra
  • 100 gr rårørsukker
  • 200 gr jordbær ferske eller fryste

Instruksjoner

  • Rabarbra kuttes i centimetertykke biter, og has i en skål sammen med rårørsukker. Sett i kjøleskap i 6-8 timer, eller natten over, så rabarbraen får safte seg.
  • Ha rabarbraen og sukkeret over i en kasserolle, kutt jordbær i grove biter og tilsett (hvis du bruker fryste jordbær, kan du dele dem med kniv oppi kasserollen når de har tint)
  • La koke i ca 15 minutter, til syltetøyet har tyknet
  • Ha nykokt syltetøy på rene syltetøyglass, sett på tett lokk, og sett opp-ned til det er helt avkjølt – da blir glasset hermetisert
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating