Kylling biryani

Kylling biryani

Kylling biryani er en herlig indisk klassiker. Det er en alt-i-ett gryte hvor basmatirisen får koke med, slik at den trekker til seg de gode smakene fra krydderne. Skal du lage en virkelig «forseggjort» kylling biryani, bør kjøttet marineres mange timer på forhånd. Her har jeg laget en kjapp variant som tilberedes på en god halvtime. Den er enkel å lage, men fortsatt smaksrik. Oppskriften egner seg godt både til hverdags og som lettvinn helgemat.

Ingredienslisten ser gjerne litt lang ut, men mye er krydder, og det er ganske få av ingrediensene som skal kuttes. Basmatirisen bløtlegges først i kokende vann, da trenger den kortere koketid i selve gryten. Mens risen bløtlegges, kan du forberede ingrediensene som skal kuttes opp.

Det jeg liker ekstra godt med kylling biryani, er rett og slett bruken av rosiner. De gir en deilig sødme som passer veldig godt sammen med krydderne. Retten toppes med frisk koriander, mynte og mandelflak ved servering.

Bruk kardemommefrø om du får tak i, og om du har morter til å knuse dem med. Når du knuser kjernene i kardemommefrøene får du en helt annen aroma og smak enn om du bruker malt kardemomme.

Kylling biryani lages ofte med smør eller ghee, men her har jeg laget en melkefri variant. Jeg bruker extra virgin olivenolje i stedet, og kokosmelk gir fylde.

Kylling biryani

Matrett Gryteretter & wok, Kjøtt & kylling, Risretter
Nasjonalitet Indisk
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Total tid 35 minutter
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

Bløtlegging av basmatirisen

  • 4 dl basmatiris
  • 1 liter vann kokende

Kylling biryani

  • 1 stor løk
  • 3 fedd hvitløk finhakket
  • 2 ss fersk ingefær finrevet
  • 3-4 ss extra virgin olivenolje pluss evt ekstra
  • 2 ts karripulver
  • 2 ts malt anis
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts ekte kanel Ceylon-kanel
  • 15 hele kardemommefrø skallet fjernes og kjernen knuses i morter
  • 7-800 gr kyllingfilet
  • 8 dl kyllingkraft evt vann + 2 kyllingbuljongterninger
  • 2,5 dl kokosmelk kartong
  • 75 gr rosiner 2-3 håndfuller
  • 1-2 ts himalayasalt evt havsalt, smakes til

Ved servering

  • 1 håndfull mandelflak
  • 1 håndfull frisk koriander
  • Noen blader frisk mynte

Instruksjoner

  • Hell kokende vann over basmatirisen, og la den stå og godgjøre seg i 10-15 minutter. Hell deretter av vannet fra risen i en sikt.
  • Kutt løken i ca 1/2 cm tynne båter, og hakk hvitløken. Has i en romslig gryte sammen med finrevet fersk ingefær, extra virgin olivenolje, karripulver, anis, koriander og kanel. Stekes noen minutter på middels god varme, rør av og til.
  • Knus kardemommefrøene i morter. Siden de har skall utenpå kjernen av krydder, kan du først knuse dem lett med morteren, og fjerne skallet, før du knuser selve kjernen/krydderet smått med morteren.
  • Imens kuttes kyllingen i skiver eller terninger, og tilsettes i gryten. Stek etpar minutter, rør en gang eller to.
  • Hell av vannet fra risen. Tilsett risen, kyllingkraft, kremet kokosmelk og rosiner i gryten, og legg på lokk. Skru opp varmen til det begynner å koke, og juster deretter ned igjen varmen. La koke i 10-15 minutter, til risen er helt kokt. Smak til med himalayasalt. Sprinkle eventuelt litt ekstra olivenolje over.
  • Dryss over hakket frisk koriander, frisk mynte og mandelflak ved servering

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating