Seriøst gode poteter!

Seriøst gode poteter!

Seriøst gode poteter – det får du når du steker dem i andefett!

Andefett har en helt egen aroma som egner seg godt til steking. For mange år siden bodde jeg i England en periode, og noe av det beste jeg visste var å spise Sunday roast dinner på lokale puber. Potetene som ble servert til, var nesten det beste av hele måltidet! I ettertid fant jeg ut at de var stekt i andefett.

Det kjekke er jo da å vite at andefett er greit tilgjengelig også her på berget. I alle fall kan du finne det på Meny, og ganske sikkert andre velassorterte butikker eller spesialforretninger. Finner du det ikke, så spør betjeningen.

Gode triks for seriøst gode poteter

  1. Bruk andefett til å steke med – det gir en nydelig smak
  2. Bruk helst Folva-poteter – her på berget er Folva det nærmeste du kommer den fantastiske britiske potetsorten Maris Piper som blant annet er perfekt til fritering (Folva er en krysning mellom Maris Piper og Miranda)
  3. Skrell potetene, ellers vil de ikke bli like sprø og gode som med skallet på
  4. Forkok potetene noen minutter, og rist dem godt i et dørslag så de får en lett ru overflate, det er nettopp da potetene blir mer sprø
  5. Vend om potetene 2-3 ganger underveis i stekingen, så de blir godt brunet på alle sider
  6. Nyt!

Bruk av andefett er forøvrig god ressursutnyttelse, siden mest mulig av dyret blir anvendt. Av dyrevernhensyn kan det jo være greit å forsikre seg om at fettet kommer fra ender som ikke er blitt tvangsforet.

Seriøst gode poteter!

Matrett Tilbehør
Nasjonalitet Britisk
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 45 minutter
Total tid 1 time
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • 1,2 kg poteter gjerne Folva
  • 100 gr andefett
  • havsalt evt himalayasalt
  • tørket rosmarin

Instruksjoner

  • Medium store poteter skrelles og kuttes i fire, de skal være ca 4-5 cm i størrelse.
  • Ha potetene i en kasserolle, og dekk så vidt med lettsaltet vann. Kokes i 5-6 minutter, så de blir litt møre helt ytterst.
  • Forvarm stekeovnen til 200 grader
  • Ha de forkokte potetene i en romslig dørslag, og rist godt noen ganger. Da vil overflaten på potetene bli "skrapet" opp litt, og potetene får sjangs til å bli sprøere utenpå når de er ferdig stekt.
  • Ha andefettet i en romslig ildfast form eller dypt stekebrett, og sett i ovnen noen minutter så fettet smelter
  • Legg potetene forsiktig i andefettet så det ikke skvetter. Vend potetene så de dekkes av fettet. Dryss over litt salt og rosmarin.
  • Potetene stekes i totalt 45-50 minutter. Vend dem 2-3 ganger underveis, så de blir brunet på alle sider.
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating