Ikke kast middagsrestene – lag restefest!

Ikke kast middagsrestene – lag restefest!

I 2017 kastet vi 355 000 tonn fullt spiselig mat i Norge. 355 000 tonn! Det tilsvarer 42 kilo på hver av oss. Tenk hvor mye energi og innsats som har gått med til å lage all den maten i utgangspunktet. For ikke å snakke om hvor store summer som praktisk talt går rett i søpla. Min oppfordring er kort og godt: Ikke kast restene – lag restefest!

Særlig det siste året har vi blitt ganske så gode på restefester her i heimen, og jeg setter mer og mer pris på dem. Det blir nesten som en tapas eller buffet, med ulike godsaker som varierer fra gang til gang. Og ikke minst blir det enkel middag når den bare kan varmes opp.

Oppbevaring av rester

Uansett hvor mye eller lite du har til overs etter en middag, så kan restene spises senere. Sørg bare for å pakke inn og kjøle ned maten så snart du kan, så holder den seg lenger. Avhengig av hvilke matrester det er snakk om, så kan de holde flere dager i kjøleskap. Eventuelt kan restene fryses ned, for lenger holdbarhet.

Bruk sansene – se på maten, og lukt og smak på den. Hvis sansene sier «ok», så er maten etter all sannsynlighet også ok.

Oppvarming av rester

Har jeg flere små rester, har jeg dem gjerne over i mindre ildfaste former og varmer i stekeovnen. Dekk eventuelt med aluminiumsfolie, så maten ikke tørker ut når den varmes opp. Hvis det er snakk om supper eller gryteretter, varmer jeg gjerne maten i kasseroller. Gjør det du synes er mest hensiktsmessig. Men sørg for at maten blir skikkelig gjennomvarm.

På bildet over: Kyllinggryte med ris, og pasta bolognese (glutenfri pasta) 

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *