Sjokoladetrøfler med appelsin (melkefri)

Sjokoladetrøfler med appelsin (melkefri)

Jeg lagde melkefrie sjokoladetrøfler med appelsin til jul, og de ble skikkelig gode! Jeg tok utgangspunkt en klassisk oppskrift på sjokoladetrøfler, men byttet ut kremfløte med kokoskrem, og tilsatte finrevet appelsinskall. Du merker ikke kokossmaken, og appelsinskall gir dessuten en nydelig smak til sjokoladen.

Denne oppskriften er kanskje litt «julete», men sjokolade og appelsin er jo perfekt kombo når som helst, spør du meg! Og de vil definitivt være perfekte til påske. Så jeg syns oppskriften er vel verdt å poste nå i januar.

Når du bruker appelsinskall, er det fornuftig å bruke økologisk appelsin, om du finner tak i det. Rett og slett fordi tradisjonelt dyrkede appelsiner blir veldig sprøytebehandlet. Sprøytemiddelrester blir værende igjen på skallet (som man normalt ikke spiser…). Så vask i det minste appelsinene grundig (gni dem veldig godt), om du ikke finner økologiske appelsiner. Forøvrig kjøper jeg som regel økologiske appelsiner på Meny.

Sjokoladetrøfler med appelsin smaker veldig godt, og får en fin kremete konsistens. Og de er ganske så sunne og næringsrike også, siden de lages med mørk 70% sjokolade (melkefri). De inneholder ikke annet sukker enn det som er tilsatt i selve sjokoladen. Sjokoladetrøflene er dessuten kjempefine å lage som gave – ha dem gjerne da på et fint glass med lokk.

Viktig – bruk kun den tykke delen av kokosmelken

Kokosmelk er i grunnen bare kokoskrem tilsatt vann. Trikset for å få kokoskrem, er å sette en kartong kokosmelk opp-ned i kjøleskap noen timer, gjerne dagen før du skal lage sjokoladetrøflene. Da vil kokoskremen og vannet skille seg. Kremen er lettere enn vann, og flyter opp. Så når du da snur den avkjølte kartongen med kokosmelk rett vei, og åpner den, har vannet samlet seg på toppen, og er lett å helle ut.

Ikke bruk lett kokosmelk. Den er bare tilsatt desto mer vann, og gir «mindre verdi for pengene». Bruk vanlig kokosmelk, da sikrer du også at du får nok kokoskrem til 1 dl, som er mengden du skal bruke i oppskriften under.

Når du bruker kokosmelk til sjokoladetrøfler, er det nemlig viktig å kun bruke den faste delen (altså kokoskremen). Hvis du tar med vannet, kan den smeltede sjokoladen «skille» seg. Hvis det skjer, er ikke sjokoladetrøflene ødelagt, men det blir mer «grapsete» å lage dem, og de får ikke like fin, kremete og jevn konsistens.

Tips!

Hvis du har en konfektform (eller to) i silikon, kan du alternativt fylle den tempererte sjokolademassen i en slik form. Da slipper du å rulle/forme sjokoladetrøflene med hendene. Avkjøles deretter i kjøleskap, til sjokoladetrøflene har stivnet tilstrekkelig til å kunne vippes ut av formene. Vend dem så i kakao som beskrevet i oppskriften. Raskt og enkelt uten graps!

Sjokoladetrøfler med appelsin

Matrett Digg med sjokolade, Kaker, desserter & snacks
Porsjoner 300 gram

Ingredienser

 • 200 gr mørk sjokolade 70% melkefri
 • 1 dl kokoskrem NB! Den tykke delen av kokosmelken, uten "vann"
 • 1 appelsin, skallet helst økologisk
 • 1 ss kakao gjerne råkakao, evt bakekakao

Instruksjoner

På forhånd:

 • Sett en kartong kokosmelk OPP-NED i kjøleskap dagen før. Når den så er helt avkjølt, og du åpner kartongen "rett vei", vil vannet ha samlet seg øverst, og den faste kokoskremen nederst. Da er det lett å helle ut vannet(bruk det gjerne til noe annet), så du har igjen kun kokoskremen i kartongen. Det er kun selve kokoskremen, og ikke vannet, du skal bruke i sjokoladetrøflene.

Lag sjokoladetrøfler:

 • Brekk opp sjokoladen, ha den i en metall- eller glassbolle, og smelt den over vannbad
 • Vannbad: Kok opp litt vann (3-4 cm vannstand) i en kasserolle som er mindre i diameter enn bollen du skal smelte sjokoladen i, slik at du kan sette bollen oppå uten at bunnen når ned til vannet (så du unngår at sjokoladen får for sterk varme og blir "brent").
 • Tilsett 1 dl kokoskrem i den smeltede sjokoladen, og bland godt sammen
 • Vask appelsinen godt utenpå, og spesielt om den ikke er økologisk!
 • Bruk en fin rasp, og rasp av det ytterste oransje appelsinskallet over bollen med smeltet sjokolade. Rasp av så mye appelsinskall du klarer, uten at du kommer inn på det hvite av skallet, det smaker bittert.
 • Bland godt sammen, og sett bollen kaldt i kjøleskapet 10-15 minutter, til sjokolademassen har blitt litt fastere, fast nok til at du klarer å forme sjokoladekuler med fingrene
 • Bruk en teskje og ta opp en mengde sjokolademasse, nok til at du kan forme jevnt store kuler (ca 1,5-2 cm i diameter). Forme en og en kule med fingrene. Det kan være litt klissete, men du skal klare å forme kuler som slipper fingrene noenlunde etterpå (hvis ikke må massen stå noen minutter til i kjøleskap). Legg kulene på et stykke bakepapir etter hvert som du har formet dem.
 • Når du er ferdig å forme kulene, kan du gå over hver av dem og rulle mellom håndflatene, for å få dem runde og jevne
 • Legg sjokoladetrøflene i en boks som er stor nok til å romme dem alle, gjerne en boks med lokk. Dryss over kakao, og rist varsomt rundt, så kakaoen dekker alle trøflene.
 • Oppbevar i kjøleskap, de er holdbare i alle fall en ukes tid

Hvis du vil bruke konfektform til sjokoladetrøflene:

 • Smelt sjokoladen, og tilsett kokoskrem og raspet appelsinskall som beskrevet over, bland godt sammen
 • Fyll den tempererte sjokolademassen i en konfektform av silikon (evt to former om du har og trenger), og sett kaldt i kjøleskap til sjokoladetrøflene har stivnet nok til at de enkelt kan vippes ut av formene, beregn i alle fall 30 minutter
 • Sjokoladetrøflene vendes i kakao som beskrevet over
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating