Stekt ris med reker og egg

Stekt ris med reker og egg

Neste gang du koker ris til middag, kan du tilberede dobbel mengde, og lage deilig stekt ris en dag eller to senere. Stekt ris med reker og egg er en skikkelig digg og enkel middag – smaksatt med blant annet hvitløk, sitrongress og oystersaus.

Både oystersaus (østerssaus) og soyasaus finnes i glutenfrie utgaver. Glutenfri soyasaus finnes i (nesten) alle dagligvarebutikker, mens glutenfri oystersaus må du gjerne på velassorterte asiatiske matbutikker for å finne. For tiden bruker jeg merket «Healthy Boy Brand», den glutenfrie varianten deres er veldig god på smak også.

Bare pass på at den risen du koker for å bruke til stekt ris, blir raskt nedkjølt, has i tett boks med lokk, og settes i kjøleskap så snart den er tilstrekkelig avkjølt. Ris er en av de råvarene som ikke må oppbevares lenge i romtemperatur, på grunn av risiko for fremvekst av uønskede bakterier. Kokt ris som har vært raskt nedkjølt, er holdbar 2-3 dager i kjøleskap.

Noen tips for vellykket stekt ris:

  • Bruk en wok om du har, alternativt en romslig tykkbunnet gryte
  • Bruk høy varme når du steker, nesten max, og rør ofte! Dette gjelder både risen og grønnsakene. Grønnsakene skal ha litt «crunch», de skal ikke bli «kokt», og risen kan gjerne bli litt gylden i kantene.
  • Stek gjerne ingrediensene i omganger, så de blir stekt og ikke kokt
  • Oystersaus er god som smaksetter i stekt ris, det samme gjelder sesamolje. Oystersaus finnes i glutenfrie utgaver hos (velassorterte) asiatiske matbutikker.
  • Jasminris er perfekt å bruke til stekt ris
  • Bruk alltid kald, daggammel ris – ikke nykokt ris!

Stekt ris med reker og egg

Matrett Risretter
Nasjonalitet Asiatisk
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • 1-1,2 kg reker med skall
  • 3-400 gr gulrøtter
  • 1 stor løk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 sitrongress
  • 1-2 ss extra virgin kokosolje
  • 2-3 ss oystersaus glutenfri
  • 1 ss sesamolje
  • 1-2 ss soyasaus glutenfri, tamari
  • 2 egg
  • 7-800 gr kokt ris daggammel, kald
  • 200 gr erter fryste

Instruksjoner

  • Rekene skrelles, og settes til side så lenge, evt i kjøleskap
  • Gulrøtter kuttes i 3-4 millimeter tynne skiver, gjerne på skrå. Løk kuttes i båter. Hvitløk grovhakkes. Sitrongress kuttes i millimetertynne ringer.
  • Ha litt kokosolje i en wok på høy varme, tilsett de kuttede grønnsakene. Rør ofte så de ikke svis, stek et par minutter og tilsett oystersaus, sesamolje og soyasaus. Stek to-tre minutter til, til løken er litt blank og grønnsakene er litt brunet i kantene. Ha over i en bolle så lenge.
  • Ha eggene i en skål og pisk sammen, sett til side så lenge
  • Ha litt mer kokosolje i woken, og tilsett den kokte risen. Rør ofte, og stek først 2-3 minutter.
  • Trekk en del av risen ut til ene siden, så ca halve bunnen på woken synes. Hell i de piskede eggene, la dem steke noen sekunder, til de begynner å koagulere (stivne). Bruk så stekespaden til å blande eggene sammen til en eggerøre. Når eggene er nesten stivnet, blandes de sammen med risen og deles opp i mindre biter med stekespaden.
  • Ha grønnsakene tilbake i woken sammen med risen og eggene, bland sammen
  • Tilsett rekene, og bland sammen
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating