Bokhvetegrøt med kakao, kokosmelk og banan

Bokhvetegrøt med kakao, kokosmelk og banan

Bokhvetegrøt finner ofte veien til frokostbordet her i huset. Vel, det er stort sett jeg i husholdningen som spiser det, da… Men jeg verdsetter mer og mer bokhveten som råvare. Som nevnt i tidligere blogginnlegg; bokhveten er naturlig glutenfri, og har ingenting med hvete som sådan å gjøre. Så bokhvete er gull i matlaging når du ikke kan spise vanlig brød og korn. I denne oppskriften har jeg laget en ekstra mettende og næringsrik variant – bokhvetegrøt med kakao, kokosmelk og banan.

Kakao smaker godt, og er i tillegg breddfull av næringsstoffer. Så det er god grunn til å innlemme denne herlige råvaren i matlagingen – og ikke bare i baking altså. Kakao har et høyt innhold av mineraler, særlig kobber, mangan, magnesium, jern og fosfor, men også sink, potassium, kalsium og selen. Kakao er også rik på helsebringende polyfenoler eller antioksidanter, og en rekke B-vitaminer. 

Tips til andre krydder

I denne oppskriften bruker jeg ekte kanel og malt anis som krydder, jeg synes de to sammen er en deilig kombo i grøt. Du kan også bruke vanilje (pulver eller ekstrakt), lakrisrotpulver, eller endatil litt gurkemeie som kan virke betennelsesdempende. 

Bløtlegging av bokhvete

Bokhvetefrøene kan bløtlegges kvelden før og settes kaldt i kjøleskap. Da kortes koketiden ned til ca det halve, smak deg frem når grøten virker ferdigkokt. Du vil trenge litt mindre vann i oppskriften, siden frøene trekker til seg væske når de ligger i vann over lengre tid. Skyll frøene før du tilsetter nytt friskt vann før koking. Merk at når bokhvetefrøene forhåndsbløtlegges, vil grøten få en mer «moset» konsistens. Personlig synes jeg grøten får bedre konsistens når bokhveten ikke bløtlegges på forhånd. Men det er en smaksak, og bløtlegging er uansett veldig praktisk for hektiske morgener!

Bokhvetegrøt med kakao, kokosmelk og banan

Matrett Frokost, Grøt & gryn
Koke/steketid 15 minutter
Porsjoner 1 porsjon

Ingredienser

  • 50 gr hel bokhvete ca 3,5 ss
  • 2 dl kaldt vann spe evt med litt mer vann om nødvendig
  • 1 dl kokosmelk rist boksen/kartongen godt først
  • 1 ss kakao
  • 1/2 ts ekte kanel
  • 1/2 ts malt anis
  • 1/4 ts havsalt evt himalayasalt
  • 1-3 dadler uten stein, antall avhengig av størrelse og ønsket sødme

Ved servering

  • 1/2 banan

Instruksjoner

  • Ha bokhvete, vann og kokosmelk i en kasserolle, og kok opp på middels varme
  • Mens grøten koker, tilsettes kakao, kanel, anis og salt. Bland sammen.
  • Grovhakk dadler uten stein, og tilsett, bland sammen. Rør av og til ved behov, og juster varmen om nødvendig.
  • Grøten skal koke 12-15 minutter, til bokhvetefrøene er helt møre. Hvis grøten koker for mye inn/får for lite væske, tilsettes bare litt mer vann
  • Kutt banan i skiver, tilsett og server
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating