Grønnsaks-wok med egg og stekt spekeskinke
Grønnsaks-wok med egg og stekt spekeskinke er en skikkelig god og næringsrik lunsjrett. Eller en lett og enkel middag, om du vil. Det er grønnsakene som spiller hovedrollen, mens den stekte spekeskinken blir som et kondiment som bidrar med smak og herlig tekstur. Egg gir proteiner, ekstra næring og metthetsfølelse.
Bruk gjerne en wok om du har til å steke i, eller en gryte med tykk og god bunn. Når jeg bruker extra virgin olivenolje til steking, bruker jeg ikke en dyr en til flere hundrelapper! De fleste matbutikker har greie extra virgin olivenoljer til en fornuftig pris. De er supre også til steking, all den tid du ikke steker veldig hardt på max varme. Så lenge oljen ikke ryker noe særlig, er du på trygg grunn.
Grønnsakene får steke på forholdsvis høy varme i omganger, slik at de blir fint brunet. Det får frem den beste smaken i dem – både i sjampinjongen, paprikaen og purren. Og når det gjelder purren, så kan du så klart bruke alt det grønne også, så lenge det er friskt og fint. Det er bare å snitte den på langs og vaske den godt, siden purre ofte samler litt jord innimellom lagene.
Egg blir pisket sammen, og deretter stekt omtrent som en eggerøre, som deretter blandes med grønnsakene. Det blir omtrent som når man lager stekt ris med egg. Spekeskinken strimles og stekes for seg, og blir en skikkelig digg topping. Siden spekeskinke har en del salt i seg, kan det være greit å holde litt igjen på saltmengden på grønnsakene.
Og sjekk den supre fargebonansaen da! Grønnsaks-wok med egg og stekt spekeskinke er mat du fort blir glad av – og glad i. Og kroppen vil elske deg for den…
Grønnsaks-wok med egg og stekt spekeskinke
Ingredienser
- 4-500 gr sjampinjong
- 1 stor rød paprika
- 1 stor grønn paprika
- 1 stor gul paprika
- 1 medium purre
- extra virgin olivenolje
- havsalt
- hvitløkspepper
- 4 egg
- 100 gr spekeskinke
Instruksjoner
- Sjampinjong kuttes i båter. Paprika kuttes i litt grove biter (3-4 cm). Purre vaskes godt for jord, og kuttes i 1/2 cm strimler på tvers.
- Ha rikelig med extra virgin olivenolje i en wok eller gryte på høy varme (nesten max). Stek først sjampinjongen, rør ofte, til den er lett og fint brunet. Ha over i en romslig (serverings)skål så lenge.
- Stek så all paprikaen, ha litt ekstra olivenolje over etter behov, rør ofte. Stekes til den er litt brunet, og ha over i skålen med sjampinjongen.
- Stek purren, ha litt ekstra olivenolje over etter behov, rør ofte. Stek til den er litt "blank". Ha de andre grønnsakene tilbake i woken/gryten og bland sammen. Dryss over litt salt og hvitløkspepper.
- Pisk eggene sammen i en skål. Trekk grønnsakene ut til ene siden, så ca halve bunnen på woken/gryten synes. Hell i de piskede eggene, la dem steke noen sekunder, til de begynner å stivne. Bruk så stekespaden til å blande eggene sammen til en eggerøre. Når eggene er bortimot helt stivnet, blandes de sammen med grønnsakene, og deles opp i mindre biter med stekespaden.
- Ha grønnsakene med egg over i serveringsskålen
- Strimle spekeskinken, og stek den til slutt, til den er lett brunet og har fått litt sprøhet.