Gylden latte (melkefri)

Gylden latte (melkefri)

Kunne du tenke deg et alternativ til kaffe og te, som både smaker godt og er velgjørende for kropp og sjel? Kanskje ønsker du en smakfull og varmende drikk når forkjølelsen begynner å lure? Da bør du prøve gylden latte – en herlig drikk med gurkemeie og andre smakfulle og næringsrike krydder. Gylden latte er et begrep, og det finnes nok mange oppskrifter rundt omkring med litt varierende ingredienser. Her finner du min versjon.

Hver gang en forkjølelse banker på døren hos meg, lager jeg gylden latte. Og som regel forsvinner symptomene ganske raskt. Men det gjelder å få i seg godsakene så snart du kjenner kriblingen i halsen eller nesen! Jo tidligere du inntar gylden latte med de gode krydderne, jo større sjangs er det for å ta knekken på den begynnende forkjølelsen. Drikk gjerne etpar kopper pr dag til symptomene er borte.

Denne oppskriften på gylden latte er søtet med akasiehonning. Bruk lønnesirup for vegansk variant.

Forskning rundt gurkemeie og mulige helsegevinster

Det foregår mye forskning rundt gurkemeie og dens mulige helseeffekter. For en tid tilbake så jeg et program i BBC-serien «Trust me I’m a doctor» med Michael Mosley. Ved ett eksperiment testet de hvorvidt gurkemeie kan redusere risikoen for kreftsykdommer. Foranledningen var at noen forskere ved University College of London har studert hvordan kreftsykdom oppstår. De har undersøkt vevsprøver fra brystkreftpasienter, og funnet at det skjer en endring i cellenes DNA før kreftceller utvikles. På fagspråket kalles det DNA-metylering, det vil si at aktivitetsnivået skrus av eller på. Hypotesen er at dersom de avdekker DNA-metylering hos mennesker på et tilstrekkelig tidlig tidspunkt, så kan visse kostholdsendringer potensielt bidra til å hindre dannelsen av kreftceller.

Tilbake til Mosleys eksperiment: 100 frivillige ble delt inn i tre grupper. Én gruppe skulle innta 1 ts gurkemeie daglig i seks uker, fortrinnsvis blandet med mat. Gruppe nummer to skulle ta et kosttilskudd med tilsvarende mengde gurkemeie, og en tredje gruppe fikk placebo-piller.

Resultatene var oppsiktsvekkende; hos gruppen som inntok gurkemeie i forbindelse med mat, så forskerne signifikante endringer i særlig ett gen som er kjent for å være knyttet til depresjon, astma, eksem og kreftsykdommer. Hos de to andre gruppene så man ingen slike endringer. De tror at effekten av virkestoffene i gurkemeie forsterkes når de varmes opp, eventuelt i kombinasjon med fett og oljer, og at det var derfor man ikke så noen effekt hos gruppen som tok gurkemeie som kosttilskudd. I India har både gurkemeie og andre krydder vært anvendt for sine medisinske og helsebringende egenskaper gjennom flere tusen år.

Noen tips

Tips I: Jeg lager gylden latte såpass ofte at jeg blander opp en egen krydderblanding i større mengde, som jeg alltid har for hånden, se egen oppskrift under. Da er det enkelt å tilsette 1-2 teskjeer ferdig krydderblanding pr kopp.

Tips II: Noen av krydderne vil ikke løse seg opp i væske. Hvis ønskelig kan du sile drikken gjennom en tesil når du heller den opp, så slipper du eventuelt «grums».

Gylden latte (melkefri)

Matrett Drikke & smoothie
Porsjoner 1 stor kopp

Ingredienser

Til én stor kopp

 • 2,5 dl mandelmelk
 • 3/4 ts gurkemeie
 • 1/2 ts ekte kanel
 • 1/2 ts malt kardemomme
 • 1/2 ts malt anis
 • 1/8 ts vaniljepulver
 • 1 ts extra virgin kokosolje
 • 1 ts akasiehonning evt lønnesirup

Gylden latte krydderblanding (nok til ca 15 kopper)

 • 3 ss gurkemeie
 • 2 ss ekte kanel
 • 2 ss malt kardemomme
 • 2 ss malt anis
 • 1 ts vaniljepulver

Instruksjoner

Gylden latte - én kopp

 • Ha mandelmelk i en kasserolle, og tilsett krydderne og kokosolje. Varm opp under omrøring, til krydderne har løst seg opp og kokosoljen har smeltet. Ikke la det koke, bare la det varmes godt opp til det ryker.
 • Hell i en kopp, bruk eventuelt tesil, og smak til med akasiehonning (evt lønnesirup). Bruk en skje til å røre i med jevne mellomrom mens drikken nytes, siden noe av krydderet kan synke til bunns.

Gylden latte krydderblanding

 • Tilsett alle krydderne i et glass med tett lokk, ha på lokket, og rist godt til alle krydderne er godt blandet sammen
 • Oppbevares tørt og mørkt
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating