Helsevennlig kosmetikk

Helsevennlig kosmetikk

Stadig flere oppdager hvor viktig kostholdet er for helsen. Men tenker du over betydningen av hva du bruker av kremer og diverse kosmetikk på huden? Huden er kroppens største organ, og det du smører den med og eksponerer den for, kan også bli tatt videre opp i kroppen. De aller fleste hudpleieprodukter inneholder en rekke kjemikalier som ikke hører hjemme i kroppen. Det gjelder selv dyre kremer fra velkjente merker. Dette innlegget handler om helsevennlig kosmetikk, og hvordan du enkelt kan ta bedre valg for deg selv.

Kvinner bruker i snitt 10-12 hudpleieprodukter hver dag. Herunder kremer, renseprodukter, deodoranter, parfymer, sjampo, balsam og stylingprodukter. Hvert produkt kan inneholde mellom 15 og 50 ulike stoffer, mange av dem kjemikalier. I USA er det beregnet at kvinner i snitt eksponeres for ca 170 (!) ulike kjemikalier hver eneste dag, bare via kosmetikk. Det er for lite fokus på hva alle disse kjemikaliene kan gjøre med helsen vår, og få kjenner coctaileffekten av dem i kombinasjon.

Bort fra konvensjonell kosmetikk

Det er flere år siden jeg sluttet å bruke konvensjonelle kremer og kosmetikk. For ti år siden kunne jeg gladelig bruke flere hundre kroner på en liten krukke ansiktskrem. Men så begynte jeg å tvile på om de virkelig gjorde noen forskjell. Etter at jeg la om kostholdet i 2016, fikk jeg mer og mer sansen for å bruke de rene, svanemerkede kremene som jeg brukte på barna mine. Jeg fant ut at de fuktet huden minst like godt som de kremene jeg hadde brukt en formue på tidligere.

Etter hvert endret jeg også på hvilke hårpleieprodukter jeg brukte, da jeg hadde vært plaget med mye kløe i hodebunnen gjennom flere år. Og med «renere» sjampoer og balsamer forsvant denne kløen. I dag er jeg overbevist om at det var kjemikaliene (i selv dyre frisørsjampoer) som skapte krøll.

Som en hovedregel kan du tenke som følger: Ikke bruk produkter som du ikke ville ha spist… Kanskje en liten overdrivelse, for ingen vil jo spise såpe uansett hvor svanemerket den er, og uansett hvor «rene» ingrediensene er utover såpestoffene. Men tenk i alle fall at det du ikke vil ha av kjemikalier inn i kroppen, vil du heller ikke smøre på huden.

Jojobaolje og eteriske oljer for ansiktet

I dag bruker jeg gode oljer som lett tas opp av huden, i stedet for ansiktskremer. Jojobaolje er særlig bra å bruke i ansiktet, den er lett og fin, og du finner den i helsekostbutikker. Kjøp kaldpresset økologisk jojobaolje, som er særlig næringsgivende. Gode alternativer er kaldpresset mandelolje eller ringblomstolje (ringblomstekstrakt i mandelolje), som også finnes i helsekostbutikker. Men den er ikke fullt så lett som jojobaolje, etter min erfaring.

Faktisk kan du også bruke extra virgin olivenolje, som har vært brukt til hudpleie i lange tider rundt Middelhavet. For egen del selv synes jeg den blir litt for «tung» og oljete. I alle fall til ansiktet.

Jeg blander gjerne eteriske eller essensielle oljer med jojobaoljen. De fås også kjøpt i helsekostbutikker, og det finnes svært mange forskjellige typer. Mange av dem har vært brukt i tusener av år, og er kjent for (eller antatt) å ha ulike helsefremmende effekter.

Slik gjør du:

  • Du kan enten ta noen dråper jojobaolje i håndflaten, og blande med 1-2 dråper av ønsket eterisk olje. Da har du full frihet til å veksle på hvilke eteriske oljer du tilsetter.
  • Eller du kan tilsette eteriske oljer direkte i jojobaoljen, for eksempel 20-40 dråper pr 100 ml jojobaolje. Litt avhengig av hvor mye (eller lite) duft du vil ha på oljen.
  • Du trenger bare noen få dråper olje til ansiktet, så den er drøy i bruk

Eksempler på noen eteriske/essensielle oljer som jeg bruker:

  • Lavendelolje – virker avstressende og beroligende, bakteriedempende, betennelsesdempende, og kan virke gunstig ved for eksempel eksem og tørr hud
  • Timianolje – særlig rik på antioksidanter som beskytter mot frie radikaler og aldring, bra for immunforsvaret, virker betennelsesdempende, bakteriedempende, balanserer hormoner, og øker blodsirkulasjonen
  • Frankincense-olje (olibanumolje) – bra for immunforsvaret, virker avstressende, betennelsesdempende, bakteriedempende og virusdempende
  • Roseolje – rik på antioksidanter som beskytter mot frie radikaler og aldring, virker beroligende, bakteriedempende, betennelsesdempende, og ikke minst nydelig duft! Kan brukes som parfyme.

Viktig angående bruk av eteriske oljer:

  • Eteriske oljer skal som hovedregel aldri brukes ufortynnet på huden. Noen kan være svært sterke, så blant ALLTID med en baseolje som angitt over.
  • Man kan også være allergisk mot visse eteriske oljer. Prøv alltid på en liten del av huden først, så er du sikker på om du tåler den greit.
  • Enkelte eteriske/essensielle oljer er allerede ferdig utblandet i en baseolje, som for ekempel roseoljen på bildet over. Da er det greit å bruke dem rett på huden, med mindre noe annet er angitt på emballasjen.

Sminkefjerner

Til å fjerne øyesminke bruker jeg noen dråper babyolje på en bomullspad, og dynker den med vann. Bruk aller helst svanemerket babyolje. Hold noen sekunder mot øyet, før du forsiktig gnir frem og tilbake, til sminken er fjernet. Denne vil fungere også på vannfast mascara, og ansiktssminke før øvrig. En svært enkel og rimelig sminkefjerner!

Nå bruker jeg sjelden sminke utover øyesminke. Rensing av ansiktshuden gjør jeg enkelt og greit med rent vann! Gnir gjerne forsiktig med hendene mot huden, og klapper den tørr med håndkle etterpå.

Sjampo og balsam

Sjampo og balsam kjøper jeg som regel i helsekostbutikker. Se etter økologiske produkter med mest mulig rene, naturlige ingredienser. De er dyrere enn dem du kjøper på matbutikker, men stort sett langt rimeligere enn frisørprodukter.

Deodorant

Deodoranter kjøper jeg også stort sett hos helsekostbutikker. Favorittmerket for tiden er Dr. Organic, de har mange varianter med gode, naturlige dufter. Du kan også kjøpe merket Neutral i de fleste matbutikker. Den er svanemerket, men har ingen duft (parfymefri).

Velg aller helst deodorant uten aluminium, som trolig er ugunstig for kroppen. Det forskes stadig rundt dette, hvorvidt aluminiumholdige deodoranter kan virke kreftfremkallende, men de lærde strides. Merk at deodoranter uten aluminium ikke er like effektive som «vanlige» deodoranter, det er fordi de ikke tetter porene i huden under armene. Jeg velger uansett å være føre var.

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *