Indisk curry med laks
Etter en helg med mye kjøtt på menyen, hadde jeg veldig behov for å spise fisk. Og, jeg hadde veldig lyst på indisk. Så hva gjør man da? Jo, da lager man indisk curry med laks. Det fine med å være husets kokk, er forøvrig at man stort sett kan lage det man har lyst på selv! Og resten av husholdet er som regel happy med maten som blir servert, heldigvis.
Sausen til denne curryen er laget etter samme lest som som Madras curry med kylling. Det vil si at jeg finmoser først løk, hvitløk og frisk ingefær med stavmikser, før steking. Siden jeg også bruker tomater i denne oppskriften, tilsetter jeg litt av dem sammen med løken & co, så det blir lettere å bruke stavmikseren. Med andre ord inngår alle grønnsakene i selve sausen. Sausen er vel strengt tatt det mest «komplekse» momentet med denne retten. Resten av ingrediensene er krydder og smakstilsetninger, foruten laks i rause terninger.
Hvis du ikke har stavmikser eller food processor, går det fortsatt helt fint å lage denne curryen. Da bare finhakker du løken, hvitløken og ingefæren så smått du klarer, før stekingen. Eneste forskjellen er at du da får en litt mer «chunky» saus, altså blir den ikke så jevnet som på bildet.
Indisk curry med laks er både enkel og rask å lage, og passer like godt til hverdags som til helgen. Serveres med basmatiris til, og om ønskelig kan du også drysse litt frisk koriander over. Du kan med fordel bløtlegge risen 30-60 minutter før koking. Følg gjerne fremgangsmåten for Perfekt kokt ris her på bloggen.
Indisk curry med laks
Ingredienser
- 1 løk
- 3 fedd hvitløk
- 3 cm fersk ingefær
- 1 kartong hermetiske tomater 400 gr
- 2-3 ss extra virgin olivenolje til steking
- 2,5 dl kokosmelk kartong
- 2 dl vann evt litt mer etter ønsket konsistens
- 1,5 ts garam masala smakes til
- 1,5 ts malt koriander smakes til
- 1 ts gurkemeie
- chilipulver smakes til
- havsalt smakes til
- 500 gr laksefilet
Instruksjoner
- Løk, hvitløk og frisk ingefær kuttes i grove biter. Moses med stavmikser tilsatt litt av tomatene (ca 1 dl), helst i en høy smal beholder (den som følger med stavmikseren). Evt kan du bruke food processor.
- Ha extra virgin olivenolje i en romslig stekepanne med høye kanter, på middels god varme. Tilsett løkblandingen, og stek noen minutter. Kjør resten av tomatene med stavmikser for en mest mulig jevnet saus, og tilsett sammen med løkblandingen.
- Tilsett kokosmelk, vann, garam masala, malt koriander og gurkemeie. Bland sammen, og la koke noen minutter, smak til med chilipulver og salt. Tilsett litt mer vann om ønskelig, og smak evt til med mer krydderier.
- Laksefilet kuttes i rause terninger, og legges i sausen, la småkoke, juster evt varmen. Vend laksebitene etter noen minutter, så de blir raskere gjennomkokt.
- Serveres med basmatiris