Klassisk hummus – på enkelt vis
Jeg har hørt og lest flere ganger at den beste hummusen lages fra grunnen av, det vil si med tørkede kikerter eller bønner som bløtlegges og kokes før bruk. Å bruke hermetikk ga ikke like godt resultat, ble det sagt. Men så tenkte jeg at jeg ville prøve å lage klassisk hummus på enkelt vis likevel – med hermetiske kikerter. Sant å si synes jeg den ble ganske så god, faktisk så god at jeg knapt merker forskjell. Og med tanke på hvor utrolig raskt og enkelt det er, så kan fremgangsmåten forsvares herfra til evigheten. Sånn omtrent.
Klassisk hummus lages med kikerter og krydres gjerne med spisskummen. Men hummus lages også med bønner og ulike grønnsaker som basis, og krydderne kan også variere. Du kan for eksempel lage søtpotet-hummus og røtbete-hummus. Det finnes rett og slett veldig mange oppskriftsvarianter.
Men altså; du trenger bare et par minutter på å lage hummus på enkelt vis. Ingrediensene kjøres kjapt sammen i food processor. Jeg bruker en mini food prosessor som hører til stavmikseren, den holder i massevis og gjør jobben strålende.
Hummus er veldig godt på brød (særlig pitabrød), er også fin som dipp, og kan dessuten være ypperlig tilbehør til grillmaten. Hummus kan fint fryses ned.
Jeg har også en alternativ oppskrift på Hummus med hvite bønner og paprika (den er forøvrig laget med utgangspunkt i tørkede bønner).
Klassisk hummus – på enkelt vis
Ingredienser
- 230 gr hermetiske kikerter 1 kartong, nettovekt uten væske
- 1-2 ss tahini / sesampasta helst lys type
- 1/2 dl kaldt vann
- 2 ss extra virgin olivenolje
- 1 fedd hvitløk evt 1 ts hvitløkspulver
- 1/2 sitron saften, smakes til
- ca 1 ts spisskummen smakes til
- ca 1 ts himalayasalt smakes til
Instruksjoner
- Hell kikertene i en sikt, og skyll med kaldt vann
- Ha kikerter, 1 ss tahini, vann, olivenolje og hvitløk i en food processor, og kjør til en jevn masse
- Smak til med sitronsaft, spisskummen og salt, og evt litt ekstra tahini om ønskelig, og kjør godt sammen en gang til