Pad thai med scampi
Pad thai er en skikkelig klassiker i det thailandske kjøkkenet. Det er en woket rett med risnudler, store reker, egg, bønnespirer og peanøtter. Men det er sausen som gir den karakteristiske smaken til pad thai. Den inneholder thai fiskesaus (salt), tamarindpasta (syrlig) og palmesukker (søtt), og det gjelder å finne en god balanse mellom det salte, syrlige og søte. Her har du min versjon av pad thai med scampi.
I Thailand er det vanlig å finne pad thai som gatemat. Samtidig er det kanskje den mest populære retten på thailandske restauranter. Det sies at kvaliteten på en thai-restaurant ofte kan bedømmes ut fra kvaliteten på deres pad thai.
Du kan fint erstatte med scampi med kylling om du heller vil det (lårfilet eller brystfilet). I stedet for palmesukker bruker jeg brunt sukker. Tamarind pasta/puré får du tak i på asiatiske butikker. Alternativt kan du bruke riseddik, som du også kan finne på asiatiske butikker.
Pad thai med scampi er en ypperlig lørdagsmiddag når du har lyst på noe smakfullt og godt, uten å kokkelere deg «ihjel». Oppskriften kan virke litt omstendelig, men ikke la deg skremme! Den er i grunnen ganske enkel å lage, og passer fint til hverdags også.
Tips
Når det gjelder sausen, er det lurt å smake seg frem til en god balanse mellom det søte (brunt sukker), syrlige (tamarindpasta) og salte (fiskesaus + soyasaus). Start med den minste mengden av de angitte ingrediensene i oppskriften under, og smak deg frem til en saus som oppleves balansert. Ikke bare fordi vi kan ha litt ulike smaksløker og preferanser, men også fordi ulike merker av f.eks tamarindpasta og fiskesaus kan ha litt forskjellig smakskarakter.
Pad thai inneholder peanøtter. Men siden vi har nøtteallergi i familien, serverer jeg heller hakkede peanøtter på siden, som kan drysses på ved servering for dem som tåler det. Det er ganske vanlig å servere pad thai med flere av ingrediensene som tilbehør/på siden. Her blander jeg alle ingrediensene sammen i én stor wok/gryte.
En ekte pad thai pleier å ha litt «spice». Vi setter gjerne frem srirachasaus (chilisaus) ved servering, så kan hver og en tilsette sriracha etter smak og behag. Og en skvis lime gir et ekstra syrlig kick.
Pad thai
Ingredienser
- 200 gr risnudler
- 1 medium løk
- 4 fedd hvitløk
- extra virgin olivenolje til steking
- 500 gr scampi (uten skall) evt kylling
- 3 egg
- 1 boks bønnespirer
- 2 vårløk
Pad thai saus
- 4-5 ss brunt sukker smakes til
- 1-2 ss tamarind pasta (alternativt riseddik), smakes til
- 3-4 ss soyasaus glutenfri, smakes til
- 2-3 ss thai fiskesaus smakes til
Ved servering (valgfritt)
- 1-2 håndfuller peanøtter tørristede
- sriracha chilisaus
- limebåter
Instruksjoner
- Frosne scampi må tines først, tørk dem på kjøkkenpapir
- Lag sausen: Bland brunt sukker, tamarindpasta, soyasaus og fiskesaus i en skål, og sett til side så lenge. NB! Start med den minste mengden av de angitte ingrediensene, og smak deg frem til en saus som oppleves balansert mellom det søte (sukker), syrlige (tamarind) og salte (fiskesaus + soyasaus)
- Tilberedning av nudler: Kok opp kaldt friskt vann, tilsett nudlene og la dem trekke eller koke etter anvisning på pakken. Når de er ferdige, la vannet renne godt av i et dørslag.
Prepp grønnsaker & egg
- Skrell og hakk løken. Finhakk hvitløk.
- Hell av vannet på bønnespirene
- Pisk egg i en egen skål
- Vårløk kuttes i 1 cm ringer, og has i en egen skål
Woking/steking av Pad Thai
- Ha løk og hvitløk i en wok eller romslig gryte med litt olivenolje på god varme, stek noen minutter til løken begynner å bli blank
- Tilsett scampi. Hvis scampiene er rå, må de gjennomstekes. Hvis de er kokte, trenger de kun gjennomvarmes.
- Trekk løken og scampiene med stekespaden til ene siden av woken/gryten, reduser gjerne varmen litt. Hell de piskede eggene i den andre siden, og stek dem som en eggerøre, bruk stekespaden til å dele opp eggene. Når eggene er gjennomstekte, blandes alle ingrediensene sammen i woken
- Tilsett vårløk
- Tilsett sausen i de ferdige nudlene (etter at vannet er helt av), bland godt sammen
- Tilsett nudlene (med saus), og fordel bønnespirene utover i woken/gryten. Bland alt godt sammen. Det kan være lurt å bruke en pastasleiv
Ved servering
- Smak til med sriracha og lime etter ønske, og et godt dryss peanøtter