Hasselbackpoteter

Første gang jeg stiftet bekjentskap med hasselbackpoteter, var på barneskolen. Vi hadde skolekjøkken, og jeg erindrer fascinasjonen over å skulle legge en potet i en tresleiv, og deretter få til «kunststykket» å skjære med kniven bare nesten igjennom poteten. Det var alltids en og annen potet som ikke var helt optimal i formen, og som endte opp med å bli delt i både to og tre…
Hasselbackpoteter er en god gammel klassiker. Potetene finsnittes nesten igjennom poteten, slik at de fortsatt henger sammen i «bunnen». Deretter ovnsbakes de. Med andre ord skal de fortsatt henge sammen som en hel potet (se på bildet). Potetene vil åpne seg litt opp i snittene under ovnsbakingen. Det gjør at de får mer stekeoverflate og -skorpe, og det er nettopp derfor de også blir så gode!
Tradisjonelt pensles de med smør, mens jeg i oppskriften under bruker olivenolje. De blir gjerne ikke fullt så sprø i overflaten da, men gode blir de uansett. Alternativt kan du også bruke ghee – klarnet smør.
Nå bryr jeg meg ikke om å legge potetene i en sleiv for å snitte dem opp. Det går helt fint uten, du trenger bare være litt påpasselig under snittingen, så ikke kniven går helt igjennom poteten. Men for all del, bruk veldig gjerne sleiv dersom du syns jobben blir enklere.
Hasselbackpoteter er perfekt tilbehør til søndagsmiddagen. De passer godt til både kjøtt, kylling og fisk. Potetene blir ekstra gode når de snittes og bakes på denne måten. Tilpass mengden poteter etter hvor mange som skal være til bords.
Hasselbackpoteter
Ingredienser
- 8 poteter middels store
- extra virgin olivenolje
- havsalt
- hvitløkspepper
Instruksjoner
- Forvarm stekeovnen til 225 grader
- Vask potetene godt
- Lag snitt i potetene på tvers, ca 2 millimeter mellom hvert snitt, uten å skjære helt igjennom poteten (la det være igjen ca 1/2 cm i bunnen av poteten)
- Legg potetene på et stekebrett. Pensle litt raust med extra virgin olivenolje på potetene, og dryss over litt havsalt og hvitløkspepper
- Bakes i ovnen i ca 50-60 minutter, til potetene er helt gjennomstekte og møre inni