Paella med kylling, reker, blåskjell og kalamari
Hvis du ikke kan reise til Spania, så la Spania reise til deg: Lag paella!
Litt av utfordringen er å få tak i de «riktige» ingrediensene, så som store middelhavsreker, og ikke minst risen. Men uansett så finnes det utallige varianter av paella. Derfor har jeg laget min egen vri – en litt fornorsket variant, om du vil. Her har jeg laget paella med kylling, reker, blåskjell og kalamari. Dette er råvarer som er forholdsvis greie å få tak i i Norge. Kalamari kan du blant annet finne i frysedisken hos velassorterte asiatiske butikker. De selges ofte som hele «tuber» (calamari tubes), som kuttes i ringer ved tilberedning.
Ok, paella er kanskje ikke det kjappeste å lage. Også denne oppskriften fordrer litt arbeidsinnsats, men det er i grunnen ikke vanskelig, det tar bare litt tid og der er noen «steg». For eksempel koker jeg kraft på rekeskallet, men det gjøres på enkleste vis. Jeg tilsetter kun vann og lar det koke mens jeg forbereder resten. Blåskjellene dampes i hvitvin, og den kraften brukes også i paellaen. På denne måten får du med alle de gode smakene, og råvarene utnyttes best mulig. Jeg forklarer stegene i oppskriften så godt jeg kan.
Når det gjelder risen, så har valget falt på arborio, som vanligvis brukes til risotto. Det er fordi den har korte riskorn, og bevarer form og konsistens ganske bra. Og ikke minst; den er lett tilgjengelig hos de fleste dagligvarebutikker her på berget.
Oppskriften under er ganske stor, den rekker til 6-8 personer. Bruk en romslig gryte eller wok, så du får plass til alle godsakene.
Paella med reker, blåskjell og kalamari
Ingredienser
Reker og rekekraft
- 600 gr reker med skall, ferske eller fryste som er tint, skal koke kraft på skallet
- 10 dl kaldt vann
Selve paellaen
- 7-8 ss extra virgin olivenolje
- 1 stor løk
- 1 rød paprika
- 1 grønn paprika
- 6 fedd hvitløk
- 2 mellomstore tomater
- 6 dl ris
- rekekraft ca 10 dl
- blåskjellkraft ca 4-5 dl
- Ca 0,25 gr safran smakes til
- 400 gr kalamari
- 400 gr kylling helst lårkjøtt, evt brystfilet
Damping av blåskjell
- 1 kg blåskjell
- 2 dl hvitvin tørr/halvtørr
Rett før servering
- 1,5-2 ts havsalt evt himalayasalt, smakes til
- pepper
- 250 gr erter
- 1 håndfull frisk persille
- 1 sitron helst økologisk
Instruksjoner
Skrell reker og kok kraft på skallet
- Skrell rekene, ha dem i en skål og sett i kjøleskap så lenge.
- Ha rekeskallet i en kasserolle med 1 liter vann. Kok opp, og la det koke i 30-60 minutter, alt etter hvor mye tid du har. Når dette er gjort, helles kraften av og settes til side til den skal brukes.
Rens blåskjellene
- Ha blåskjellene i kaldt vann, kast de skjellene som ikke lukker seg eller som er knust. Fjern alle tråder. La de levende blåskjellene ligge i kaldt vann så lenge.
Lag paella
- Kutt løk og paprika i mindre terninger (max 1 cm), og grovhakk hvitløk.
- Ha rikelig med extra virgin olivenolje (6-8 ss) i en stor gryte eller wok (evt paellapanne om du har), og tilsett løk, paprika og hvitløk. La det steke på medium til god varme noen minutter, så løken blir lett gylden.
- Hakk tomatene litt smått, og tilsett
- Kutt calamari i ca 1/2 cm tynne ringer, og tilsett
- Tilsett risen og rekekraften, samt kalamari og kylling. Bland sammen, og legg på lokk. Totalt skal paellaen småkoke i 20-25 minutter, til risen er ferdigkokt (al dente, uten å være hard i kjernen).
Damp blåskjellene
- Ha hvitvin i en egen kasserolle, og kok opp. Når det koker, tilsettes blåskjellene (avrent for vann), og på med lokk. La blåskjellene dampe på middels varme i 3-4 minutter, til de har åpnet seg. Hell av kraften, som tilsettes i paellaen, rør lett om. La blåskjellene ligge i kasserollen med lokk, så de beholder varmen.
Siste finish
- Smak til paellaen med salt, og eventuelt litt pepper.
- I siste kokeminutt tilsettes ertene og blåskjellene. Rør lett sammen.
- Rett før servering drysses rekene og grovrevet persille over. Pynt med sitronbåter.