Pepperkake-kjeks (glutenfrie, melkefrie)
Julen kan være litt utfordrende for alle som ikke kan spise hvete og/eller melkeprodukter. Stort sett alt som finnes av klassiske julekaker inneholder minst én av delene. Da må man gjerne bake litt alternativt da… Her har du min oppskrift på pepperkake-kjeks helt uten hvetemel og melk. Inspirasjonen er selvfølgelig klassiske pepperkaker, bare med noen vrier.
Pepperkake-kjeks smaker omtrent som pepperkaker på grunn av krydderne. De lages med malte mandler (eventuelt ferdig kjøpt mandelmel) og kokosmel, i stedet for hvetemel. Kjeksene er rett og slett kjempegode, og de er ganske så næringsrike også! Julebakst i en sunnere utgave er jo heller ikke helt feil.
Du kan med fordel lage deigen dagen før utbaking, og legge den i kjøleskap natten over. Da får den godgjort seg skikkelig. Ta deigen ut av kjøleskapet ca en time før utbaking. Da rekker den å bli litt temperert, og blir også lettere å arbeide med. Alternativt legger du deigen en time eller to i kjøleskap, så den fastner litt.
Hvis du vil ha flere tips til juleoppskrifter uten gluten og melk, så sjekk blogginnlegget Juleoppskrifter eller etiketten Jul.
Du kan fin fryse ned disse pepperkake-kjeksene. De tiner ganske raskt i romtemperatur.
Pepperkake-kjeks (glutenfrie, melkefrie)
Ingredienser
- 150 gr mandler
- 50 gr kokosmel evt kokosmasse som finmales
- 1/2 ts natron
- 1/2 ts malt nellik
- 1/2 ts malt ingefær
- 1/4 ts sort pepper
- 1/4 ts havsalt evt himalayasalt
- 40-50 gr brunt sukker mykt
- 1 stort egg
- 50 gr extra virgin kokosolje
Instruksjoner
Deigen
- Mandler finmales i mandelkvern. Bruker du kokosmasse, finmales den i food processor, det tar bare noen sekunder.
- Ha malte mandler og kokosmel i en bakebolle sammen med natron, malt nellik, malt ingefær, malt sort pepper og himalayasalt. Bland sammen.
- Brunt sukker og egg piskes sammen med håndmikser, til sukkeret har løst seg opp
- Kokosolje smeltes i en kasserolle - merk at den har smeltepunkt rundt 25 grader, så det skal ikke mye oppvarming til. Tilsett den smeltede kokosoljen i egg/sukkerblandingen gradvis under omrøring. Bland sammen med mandel- og kokosmelet til en jevn deig.
- Dekk deigen med plast, og legg i kjøleskap 1-2 timer, så den blir litt fast og lettere å jobbe med. Eventuelt kan den lages dagen før, legges i kjøleskap, og tas frem en time før den skal bakes.
- Forvarm stekeovnen til 170 grader
Utbaking
- Finn frem en stekeplate og legg på bakepapir
- Jeg deler opp deigen i mindre emner og triller til jevnt tykke pølser, som igjen deles i like store emner, og deretter trilles til kuler. Antall emner avhenger av hvor store kjeks du ønsker å lage - jeg lager dem ikke altfor store, slik at hver kjeks blir en god munnfull, men det er en smaksak.
- Legg hver kule på stekebrettet, og trykk dem jevnt flate, ca 1/2 cm tykke. Form dem runde og jevne i kantene med hendene. Emnene trenger ikke stor avstand seg imellom, de vil ikke "sige" utover under steking.
- Stek kjeksene i 10-12 minutter, til de er lett gyldne i kantene. Pass på at de ikke blir for mørke, da kan de få litt brentsmak.
- Avkjøles på stekeplaten