Plommesyltetøy

Plommesyltetøy

Å lage plommesyltetøy er en enkel og fin måte å anvende gode, norske plommer på. Nå er de i sesong, og i år har vi hatt god tilgang på plommer. Det vil si, vi har fått masse deilige, ureiste plommer fra en god nabo som hadde altfor mye…!

Så det har blitt mye koking av plommesyltetøy i det siste. I tillegg til Plommechutney, da, som du også finner oppskrift på her på bloggen.

Under har du en basisoppskrift, med redusert sukkermengde. Jeg bruker rårørsukker, og det går helt fint, i stedet for syltesukker (som inneholder pektin for å tykne syltetøyet mer). Plommer inneholder pektin, men innholdet kan variere med type plommer og hvor modne de er.

Tilpass vannmengden etter hvor modne og saftige plommene er. Jo mindre vann du bruker (trenger) i oppskriften under, jo raskere tyknes syltetøyet. Merk også at etterhvert som plommene koker, så vil de slippe ut mer væske. Så ikke fall for fristelsen å tilsette for mye vann.

Jeg synes syltetøyet blir ekstra godt når de ter smaksatt med Ceylon kanel, men det er selvfølgelig valgfritt. Alternativt kan du også tilsette vanilje (vaniljestang som får koke med, evt vaniljeekstrakt).

HERMETISERING AV PLOMMESYLTETØY

Det er veldig lurt (og enkelt) å hermetisere syltetøyet, da vil det holde seg lenge.

Sørg for å ha rene hermetikkglass med lokk. I tillegg pleier jeg å fylle dem med kokende vann og sette på lokket, rett før de skal brukes. Da vet jeg at de blir sterile og helt rene. Det varme vannet helles av rett før glassene skal fylles.

Hell nykokt, varmt plommesyltetøy på de rene hermetikkglassene, opp til 2-3 cm under kanten. Sett på lokk, og sørg for at det er skikkelig skrudd på. Sett glasset opp-ned, og la det stå slik til syltetøyet er avkjølt. Da kan det snus med lokket opp igjen, og innholdet er da hermetisert.

Plommesyltetøy

Ingredienser

  • 1 kg plommer
  • 2 dl rårørsukker
  • 1/2-1 dl kaldt vann
  • 1 ts Ceylon kanel valgfritt

Instruksjoner

  • Vask plommene, del dem i to, og fjern steinene
  • Ha i en tykkbunnet kasserolle, tilsett rårørsukker, vann og evt kanel, og kok opp
  • La koke på medium varme i ca 30 minutter, eller til syltetøyet tykner

Hermetisering

  • Kok opp rent, friskt vann, nok til å fylle hermetikkglassene som syltetøyet skal has på
  • Fyll opp rene hermetikkglass med kokende vann. Sett på lokk, og la glassene stå og sterilisere seg noen minutter, før det ferdige syltetøyet helles på
  • Hell av det kokende vannet, og fyll plommesyltetøy nesten opp til kanten på glasset. La det være 2-3 cm klaring opp til kanten. Sett på lokk med det samme, og snu glassene opp ned til de er helt avkjølt. Da vil det blir hermetisert (vil danne seg vakuum i glasset pga varmen).
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating