Pokebowl med laks

Pokebowl med laks

Pokebowl er virkelig digg kosemat! Utgangspunktet er ris, toppet med fisk eller kjøtt, og det du måtte ønske av grønnsaker og annet. Mulighetene er mange. Her har jeg laget pokebowl med laks, og jeg bruker rå laks av sashimikvalitet (back loin). Den kuttes i terninger og vendes i en smaksrik soyabasert saus før servering.

Øvrig topping jeg har brukt i denne oppskriften er syltet rødløk, edamame, sjøgressalat (wakame), finkuttet gulrot, mango, mais og koriander. Syltet rødløk er utrolig enkelt å lage selv, oppskrift finner du under. Edamamebønner (soyabønner) kjøpes frosne uten «skall», du finner dem hos endel vanlige matbutikker etter hvert, eller i frysedisken hos asiatiske matbutikker.

Du kan bruke jasminris eller sushiris, jeg synes begge deler fungerer like fint, men det blir en smakssak. Sjekk gjerne innlegget Perfekt kokt ris her på bloggen, for hvordan jeg tilbereder ris for best mulig resultat.

Sjøgress kjøper jeg helst frossen hos asiatiske matbutikker, da gjerne i «flate» kilospakker som kuttes i porsjonsstørrelser, og fryses ned. NB! Sjøgress skal ikke tines, for deretter å fryses ned igjen. Men det går helt fint å skjære den i frossen tilstand, så lenge de ikke er altfor tykke i alle fall. Du kan også finne fersk sjøgress på små bokser (ment for å ha til sushi) hos velassorterte vanlige matbutikker. Hva du enn velger, så sjekk ingredienslisten, siden en del merker inneholder hvete/gluten.

Pokebowl med laks kan minne litt om sushi, på grunn av ingrediensene. Velg deg gjerne andre grønnsaker og toppinger etter ønske, og bytt ut det du ikke ønsker eller ikke får tak i. Andre alternative ingredienser er avocado, bønnespirer, stekt (asiatisk) sopp, og snittede sukkererter.

Pokebowl med laks

Matrett Fisk & sjømat, Risretter
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

Ris

  • 4 dl jasminris eller sushiris

Laks og saus

  • 4-500 gr sashimi laksefilet
  • 4 ss soyasaus glutenfri
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss mirin kan droppes
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss frisk ingefær finrevet
  • chiliflak
  • 1 lime

Syltet rødløk

  • 1 medium rødløk
  • 1,5 dl kaldt vann
  • 2 ss eplecidereddik
  • 1 ss rårørsukker

Øvrig topping

  • 200 gr edamamebønner frosne, rensede (uten skall)
  • 125 gr sjøgressalat wakame, glutenfri
  • 2 gulrøtter
  • 1 medium mango
  • 1 vårløk
  • 1 håndfull frisk koriander
  • 1 liten boks mais

Instruksjoner

Risen

  • Kok risen etter anvisning på pakken. Eller følg min fremgangsmåte for perfekt kokt ris her på bloggen.

Laks og saus

  • Start med sausen: Ha soyasaus, sesamolje og mirin i en romslig skål, og bland sammen.
  • Knus hvitløk i hvitløkspresse, og tilsett. Finriv ingefær over, og tilsett litt chiliflak etter ønske. Skvis over saften av en halv lime. Bland sammen.
  • Laksen kuttes i terninger (ca 1,5 cm store), tilsettes i sausen og blandes sammen. Alternativt kan sausen serveres ved siden av, som topping etter ønske.

Syltet rødløk

  • Rødløk skrelles, deles i to, og kuttes i tynne skiver/strimler på tvers. Ha i en skål eller på et rent glass.
  • Kok opp vann, eplecidereddik og rårørsukker, rør til sukkeret har løst seg opp. Helles over rødløken, la det stå og godgjøre seg minimum 20 minutter.

Øvrig topping

  • Frosne edamamebønner tines på kjøkkenpapir
  • Frossen sjøgressalat tines
  • Gulrøtter skrelles og kuttes i tynne strimler/staver
  • Mango skrelles, steinen fjernes, og fruktkjøttet kuttes i terninger
  • Vårløk finkuttes
  • Koriander hakkes

Servering

  • Du kan enten legge opp ingredienser i porsjonsskåler før servering, eller ha laksen og de ulike toppingene i hver sine serveringsskåler, så kan alle forsyne seg med det de ønsker
  • Start med risen, som deretter toppes med laks og øvrige toppinger
  • Dryss over vårløk og koriander til slutt, og skvis over mer limesaft etter ønske
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating