Prosjekt tømme fryseren!

Prosjekt tømme fryseren!

Har du også en fryser som fylles med mye forskjellig mat? Kjøtt? Fisk? Bær? Grønnsaker? Rester som blir til overs? Annet? Det er fort gjort å miste oversikten over alt innholdet, eller hvor lenge det har vært der. Særlig det som ligger lengst nede, eller lengst bak… Da er det greit å ha en opprydding en gang i blant, og i det minste få brukt opp det som har ligget en stund. Selv om de fleste matvarer har lang holdbarhet når de er nedfryst, så er det ingen som holder seg uendelig lenge. Et par ganger i året går jeg derfor aktivt inn for «Prosjekt tømme fryseren» – det vil si å få brukt opp mest mulig av frysevarene.

Januar – en god måned for «Prosjekt tømme fryseren»

Januar er en fin måned å tømme fryseren på. Julen med sine matgilder er tilbakelagt, og du har et nytt år med blanke ark foran deg. Kanskje har du nyttårsforsetter om å spise mer fornuftig, eller kaste mindre mat? Kanskje er kontoen litt mer slunken enn den pleier å være også? Da kan fryseren være en super kilde til matauk! Bonusen er at det sunn & god fornuft.

En god start er å gå gjennom fryseren for å få en oversikt over innholdet. Sjekk hva som bør spises først, og planlegg middager og måltider i nærmeste fremtid ut fra det. Planlegg eventuelt hva du trenger å handle for å komplettere de måltidene du ser for deg den neste uken eller så. Hvis du, som jeg, har en tendens til å slenge rester eller «småting» i fryseren, så ikke glem disse. Sjekk hva som kan inngå i ulike retter – bruk fantasien. Skulle du finne noe som ikke lenger er spisbart (du ser det på fargen eller kjenner på lukten), så må det dessverre gå i søpla…

Pakking og merking

Det er en stor fordel å pakke og merke matvarene godt. Ingenting er mer frustrerende enn å finne mat som ikke er merket og som du kanskje ikke husker hva er, og så vet du gjerne heller ikke hvor lenge det har ligget i fryseren… Og om du ikke har vært flink til å merke frysevarene, så kan en god start være fra nå av!

Ingen mat bør uansett ligge uemballert. Bruk gjerne frysebokser med lokk, eller fryseposer, i den grad det er praktisk mulig. Jeg pleier å bruke Scotch-tape som jeg fester på oppbevaringsbokser, og så skriver jeg innhold og dato med permanenttusj på tapen. Da kan den enkelt tas av når innholdet er brukt opp, og boksen skal brukes til andre formål.

Jeg er godt i gang med årets første «Prosjekt tømme fryseren»! Er du også klar?

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *