Nyttårshilsen 2019

Nyttårshilsen 2019

Takk 2018 – velkommen 2019 ♥

For mange av oss er det noe spesielt ved å gå inn i et nytt år. Vi har gjerne tanker om hva vi ønsker å gjøre annerledes eller bedre enn før. Noen har ambisjoner om å trene mer, spise bedre, stresse mindre, eller tilbringe mer tid med familie og venner. Vi kan liksom starte med litt «blanke ark», og gi oss selv nye sjanser til å gjøre mer av det vi tror på.

Wok med reker, nudler og grønn curryHvis du har ønske om å spise bedre, så håper jeg å kunne hjelpe deg på veien. Den gode matreisen har fokus på smakfull mat som gagner kroppen og helsen, med utgangspunkt i naturlige råvarer som kroppen «gjenkjenner» som føde. Det handler om å spise mat som gir riktig og variert næring, som i minst mulig grad trigger inflammasjoner (betennelser) i kroppen. Med denne bloggen skal det være enkelt å gjøre gode og velgjørende matvalg.

Den gode matreisen – oppsummering 2018

Deilig og enkel salat med avocado og spekeskinkeI dag er det nøyaktig åtte måneder siden jeg postet Første innlegg på ny blogg. Det var litt «skummelt» å skulle etablere en helt ny blogg helt fra grunnen av, etter å ha skrevet en veletablert matblogg i mer enn syv år (Monas Kjøkkenskriverier). Gamlebloggen har fremdeles hundrevis av lesere hver eneste dag, selv om jeg ikke lenger oppdaterer den. Dette er tall jeg foreløpig ikke kan skilte med på denne nye bloggen. Langt i fra. Men jeg har så stor tro på verdien av denne nye bloggen at det for meg har vært et riktig steg å ta.

I 2018 postet jeg 81 oppskrifter på Den gode matreisen, alle med utgangspunkt i næringsrike råvarer. Oppskriftene er helt uten korn/gluten og melkeprodukter, og har minimalt med sukker, raffinerte oljer og bearbeidede kjøttprodukter. Her finner du middager og tilbehør, gode frokost- og lunsjalternativer, brød og annen bakst, kaker og desserter, smoothies, salater, og mye annet godt.

De 10 mest populære innleggene i 2018 var:

  1. Hjemmelaget kokosyoghurt
  2. Paleo-kosthold for en friskere og slankere kropp
  3. Honningristede mandler med maldonsalt
  4. Raske glutenfrie porsjonsbrød
  5. Syltet rødløk
  6. Alt-i-ett langtidskokt kjøttgryte
  7. Nydelig fårikål à la Hellstrøm
  8. Sesambakt laks
  9. Alternative meltyper uten gluten og korn
  10. Skikkelig god bacalao!

Mat som gagner kroppen og helsen

Jeg tror det er mange som ville fått en bedre hverdag og helse ved å justere kostholdet. Mye av utfordringen ligger nok i det typisk vestlige (og norske) kostholdet, tror jeg, med mengder av prosesserte matvarer som er så lett tilgjengelig overalt. Jeg hører stadig om folk som sliter med verk i kroppen, mageplager, lavt energinivå og andre helseutfordringer. Ofte er det snakk om forholdsvis unge mennesker også. Skolemedisinen har tradisjonelt hatt lite fokus på mat som medisin, både forebyggende og reparerende, utover de offisielle kostholdsrådene. Det er lov å håpe at dette er i endring.

Sesambakt laksDet er nå 2,5 år siden jeg selv la om kostholdet, til tross for at jeg den gang spiste kjernesunt ifølge gjeldende kostholdsråd. Jeg var i så dårlig forfatning at jeg følte jeg ikke hadde noe valg. Du kan lese mer om bakgrunnen for min «matreise» under Om bloggen & meg. Den dag i dag føler jeg meg frisk, og er stadig smertefri og symptomfri, midt oppi en krevende fulltidsjobb og hektisk familiehverdag. Hver eneste dag er jeg takknemlig for de valgene jeg tok. Og jeg vet at kostholdsendringer kan være en god vei for så mange andre også.

Nytt år, nye muligheter

Veldig god bacalaoJeg ser frem til å bidra med enda flere oppskrifter og mer inspirasjon i 2019. Enten du på generelt grunnlag bare ønsker sunne og gode oppskrifter, om du har en autoimmun tilstand, eller om du har plager som du tror kan relatere seg til maten du spiser. Alle fortjener en best mulig helse, enten de tenker forebyggende eller søker å lindre plager. Hverdagen blir så mye lettere når kroppen har det bra og fungerer mest mulig som den skal og bør.

Jeg vil takke alle som har fulgt bloggen så langt, og ikke minst alle som tror på prosjektet og som har heiet på sidelinjen. Og jeg håper å nå ut til stadig flere lesere. Her er det plass til mange, mange fler…

Da gjenstår det å ønske alle et riktig godt nytt år!

Beste hilsen
Mona ♥

Del innlegget med andre


1 thought on “Nyttårshilsen 2019”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *