Risotto med kylling og bacon
Nå var det altfor lenge siden jeg lagde risotto. Det er litt vrient å få til en virkelig god risotto når den må lages uten melkeprodukter. Både smør og parmesan hører liksom naturlig hjemme… Men jeg bestemte meg for å lage en smaksrik variant for å «demme opp» for dette. Basert på råvarene jeg hadde i hus, lagde jeg risotto med kylling og bacon. Og jeg sier det rett ut; dette ble utrolig godt! Skal garantert lages igjen.
Men det er ikke helt riktig at jeg har utelatt smør, i og for seg… Jeg har nylig «oppdaget» ghee, eller klarnet smør, hvor melkeproteinene og laktosen fjernes, så du står igjen bare med det rene smørfettet. De aller fleste som ikke tåler melkeprodukter, reagerer enten på proteinene eller laktosen. For egen del er det proteinene som skaper krøll.
Jeg har et eget innlegg om Ghee – klarnet smør, hvor du ser hvordan du enkelt kan lage det selv. Men om du ikke har klarnet smør, eller ikke tar deg bryet med å lage det, kan du fint utelate dette fra oppskriften under. Den er fortsatt full av gode smaker.
Kylling og bacon utgjør en herlig kombo. Kyllingen med den milde fine smaken. Bacon som er så smaksrik. Og risottoen som blir så kremet og fyldig når den får godgjøre seg sammen med alle de andre ingrediensene. Risotto med kylling og bacon har allerede blitt en ny middagsfavoritt her i heimen!
Risotto med kylling og bacon
Ingredienser
- 1 liter kyllingkraft 1 liter vann + 2 terninger kyllingbuljong
- 150 gr bacon gjerne kyllingbacon
- 600 gr kylling lårfilet
- 1 løk
- 3 fedd hvitløk
- 5 ss extra virgin olivenolje
- 350 gr risottoris f.eks arborio
- 2 dl hvitvin gjerne pinot gris
- 2 ss klarnet smør kan droppes
- havsalt
- pepper
- persille hakket
Instruksjoner
- Kok opp kyllingkraft, og hold den varm på lav varme under lokk
- Bacon kuttes i 1 cm strimler på tvers, kylling kuttes i 1-2 cm terninger/strimler
- Stek først bacon i litt extra virgin olivenolje, til den er lett brunet. Ha over i en bolle så lenge.
- Stek kyllingen i litt extra virgin olivenolje, til den er gjennomstekt. Ha over i bollen sammen med baconet.
- Løken finhakkes, og surres i en romslig kasserolle i extra virgin olivenolje på middels varme 3-4 minutter, til løken er blank og myk
- Tilsett risottorisen, la steke etpar minutter
- Tilsett hvitvin, og la det småkoke til vinen er nesten kokt inn, rør av og til ved behov
- Tilsett varm kyllingkraft porsjonsvis, ca 1/4 om gangen cirka hvert femte minutt. Sørg for at risottoen hele tiden småkoker, slik kokeprosessen ikke stopper opp. Rør ved behov, juster eventuelt varmen etter behov. Når første ladning med kraft har nesten kokt inn tilsettes ny porsjon, til all kraften er brukt opp, og risen er kokt med en litt "al dente" kjerne. Det tar ca 20-25 minutter totalt å koke risottorisen ferdig, smak på den for å sjekke at den er akkurat passe kokt slik du ønsker den.
- Tilsett eventuelt klarnet smør mot slutten av koketiden
- Bland inn stekt bacon og kylling
- Smak til med salt og pepper
- Dryss over hakket persille ved servering