Torsk i kremet hvitvinssaus (melkefri, glutenfri)

Torsk i kremet hvitvinssaus (melkefri, glutenfri)

Torsk i kremet hvitvinssaus er en enkel og herlig alt-i-ett middag, med grønnsaker, saus og torsk tilberedt sammen i én form. Sausen er helt fri for melk og hvete. Den er basert på kremet kokosmelk og hvitvin, uten at den smaker merkbart av kokos. Sausen er deilig smaksatt med sitron, frisk dill og hvitløk, som passer veldig godt til fisk.

Jeg har en stor ildfast form som også kan brukes på induksjon. Den er glimrende å tilberede denne retten i, på koketoppen. Alternativt kan du bruke en vid tykkbunnet gryte, eller en wok. Grønnsakene blir stekt først, så tilsettes ingrediensene til sausen. Deretter legges torskestykkene i, som får trekke til de er akkurat gjennomkokte. Jeg snur dem gjerne underveis, så tar det kortere tid. Jeg bruker helst torskeloins i denne oppskriften, men du kan fint bruke vanlig torskefilet også.

Det du også kan gjøre, er å tilberede grønnsakene og sausen i kasserolle først. Så har du dette over i en ildfast form, og legger i torskestykkene. Da kan du ovnsbake i stekeovnen til fisken er gjennomstekt.

Torsk i kremet hvitvinssaus passer perfekt servert med ris eller poteter til, gjerne potetmos eller ovnsbakte poteter.

Torsk i kremet hvitvinssaus
Utskrift Pin
5 fra 1 vote

Torsk i kremet hvitvinssaus (melkefri, glutenfri)

Matrett Fisk & sjømat

Ingredienser

  • 4 medium gulrøtter
  • 4-5 ss extra virgin olivenolje
  • 1 løk
  • 1 hel kinesisk hvitløk
  • 2,5 dl kremet kokosmelk kartong
  • 1,5 dl hvitvin halvtørr, f.eks riesling
  • 1/2 potte frisk dill
  • 1/2 sitron skall og saft, smakes til
  • 5-600 gr torskeloins evt torskefilet, i porsjonsstykker
  • 2 ts himalayasalt smakes til
  • sort pepper smakes til

Instruksjoner

Tilberedning på koketopp

  • Gulrøtter kuttes i ca 1/2 cm tykke skiver, og has i en romslig gryte sammen med extra virgin olivenolje på middels god varme. Rør av og til etter behov.
  • Imens kuttes løken i terninger, og hvitløk grovhakkes. Tilsett sammen med gulrøttene. Rør av og til etter behov.
  • Når løken begynner å bli blank, tilsettes kokosmelk og hvitvin, bland sammen
  • Grovhakk dill og tilsett
  • Det gule på skallet på sitronen finrives over maten. Selve sitronsaften presses i sitronpresse, og sprinkles over med ønsket mengde. Smak til sausen med salt og pepper.
  • Legg i porsjonsstykker av torsk. Dryss litt salt og pepper oppå selve fisken. Juster varmen etter behov, så det koker moderat.
  • Når torskestykkene har ligget i noen minutter, vendes de forsiktig opp/ned, så de blir kokt på andre siden også. Retten er klar til servering når fisken er gjennomkokt.

Tilberedning på koketopp + i ovn

  • Forvarm stekeovnen til 170 grader
  • Følg samme fremgangsmåte som 1-5 over
  • Hell saus med grønnsaker over i en romslig ildfast form. Legg porsjonsstykker av torsk oppå, dryss salt og pepper over fisken. Hell gjerne litt saus over fisken også.
  • Ovnsbakes i ca 12-15 minutter, til fisken er akkurat gjennomstekt og flaker seg
Del innlegget med andre


7 thoughts on “Torsk i kremet hvitvinssaus (melkefri, glutenfri)”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating